Olej kokosowy - Co o nim wiemy?

Dodaj do ulubionych

Olej kokosowy - Co o nim wiemy?

Pod jakimi jeszcze nazwami  dostępny jest w sklepach olej kokosowy?  

Aceite de Coco, Acide Gras de Noix de Coco, kokosowy kwas tłuszczowy, ekstrakt kokosowy, wyciąg z kokosa, Cocos nucifera, Cocotier, olej kokosowy tłoczony na zimno, fermentowany olej kokosowy, Huile de Coco, Huile de Noix de Coco, Huile de Noix de Coco Pressée à Froid, Huile Vierge de Noix de Coco, Narikela, Noix de Coco, Palmier, olej kokosowy z pierwszego tłoczenia

Czym jest olej kokosowy?

Kokos to owoc palmy kokosowej. To właśnie na bazie jego soku wytwarzana jest substancja charakteryzująca się właściwościami leczniczymi.  

Na etykietach niektórych produktów znaleźć można określenie „z pierwszego tłoczenia”. W przeciwieństwie do oliwy z oliwek, olej kokosowy nie przechodzi jednakże tradycyjnego procesu tłoczenia - termin ten stosowany jest celem poinformowania klienta, iż nabywa produkt, który nie został poddany jakiejkolwiek obróbce, a więc nie przeszedł procesów odbarwiania, aromatyzowania, czy rafinowania.  

Inne wyroby są z kolei reklamowane jako “tłoczone na zimno”. Oznacza to, że podczas wyciskania oleju nie jest stosowane jakiekolwiek zewnętrzne źródło ciepła. Mimo, iż do wyciskania potrzebny jest duży nacisk, który to samoczynnie powoduje wzrost temperatury, jest ona kontrolowana przez operatorów urządzeń, dzięki czemu nie przekracza 50 stopni Celsjusza.

Olej kokosowy wykorzystywany jest jako substancja wspomagająca leczenie cukrzycy, chorób serca, choroby Crohna, zespołu jelita drażliwego (IBS), choroby Alzheimera, problemów z tarczycą, jak również zaburzeń w funkcjonowaniu układu odpornościowego. Mimo, iż produkt ten obfituje w kalorie oraz tłuszcze nasycone, pomaga on także redukować wagę oraz obniża cholesterol.

 

Olej stosowany jest niekiedy także na skórę, celem jej wygładzenia i nawilżenia.  

Na chwilę obecną brak wystarczających dowodów naukowych, które pozwoliłyby jednoznacznie określić skuteczność produktu w leczeniu:  

Wszy. Badania dowodzą, że spryskiwanie skóry głowy olejem kokosowym, anyżowym oraz olejkiem eterycznym Ylang Ylang może przyspieszyć usuwanie wszy u dzieci. Skuteczność preparatów zbliżona jest do sprejów zawierających chemiczne środki zwalczające insekty.  

Łuszczycy. Stosowanie oleju kokosowego na skórę przed leczeniem światłem ultrafioletowym B (UVB) lub ultrafioletowym A (PUVA) nie poprawia skuteczności rzeczonego zabiegu.

Chorób serca. Eksperyment przeprowadzony na respondentach z Indii pokazuje, że spożywanie kokosów oraz oleju kokosowego nie powoduje zmniejszenia ryzyka zawału serca lub występowania bólów w klatce piersiowej.

Otyłości. Niektóre badania wskazują, że spożywanie 10 ml oleju kokosowego trzy razy dziennie pozwala w niewielkim stopniu zredukować ogólną wagę ciała, zwłaszcza po około 1-6 tygodniach stosowania.  

Przybierania na wadze u noworodków. Testy kliniczne wykazały, że wcieranie w skórę niemowląt oleju kokosowego poprawia ich metabolizm oraz wspomaga prawidłowy wzrost.  

Podwyższonego cholesterolu. Naukowcy informują, że dodawanie oleju kokosowego do potraw zwiększa poziom „dobrego” cholesterolu (HDL), jednocześnie obniżając poziom jego niekorzystnego odpowiednika (LDL). Niemniej jednak, pamiętać należy, że dieta bogata w olej kokosowy, tłuszcz zwierzęcy oraz olej słonecznikowy podnosić może poziom obydwu typów cholesterolu.  

Rozwolnienia. Badanie przeprowadzone na osobach małoletnich pozwoliło ustalić, iż wprowadzenie do ich diety oleju kokosowego zapobiegało rozwolnieniem. Inny eksperyment pokazał jednakże, że jego skuteczność jest niższa niż ta, którą charakteryzuje się krowie mleko.

Wysuszonej skóry. Rezultaty testów klinicznych pokazują, że stosowanie produktu na skórę dwa razy dziennie pozwala nawilżyć suchą skórę.  

 

 

Autor: Melina Lam

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑