Pestycydy odkryte w mleku powiązano z chorobą Parkinsona.

Dodaj do ulubionych

Pestycydy używane na początku lat osiemdziesiątych do konserwacji mleka mogą powodować chorobę Parkinsona, głównie poprzez silny wpływ na strukturę mózgu osób je spożywających. Do takich wniosków doszedł zespół badaczy, który 9 grudnia 2015 roku opublikował wyniki swoich badań w cyfrowej wersji magazynu Neurology prowadzona przez Amerykańską Akademię Neurologii. 

"Korelację pomiędzy spożywaniem nabiału a chorobą Parkinsona zidentyfikowano również podczas eksperymentów naukowych prowadzonych przez innych ekspertów" stwierdził prowadzący, R. D. Abbott, doktor na Uniwersytecie Nauk Medycznych Shiga w japońskim Otsu. "Nasz zespół przyglądał się przede wszystkim związkowi pomiędzy spożyciem mleka a rozwojem choroby Parkinsona w określonych obszarach mózgu pacjentów."

W eksperymencie udział wzięło 449 mężczyzn o narodowości japońsko-amerykańskiej. Średnia ich wieku wynosiła 54 lata. Stanowili oni wcześniej grupę kontrolną podczas testu medycznego prowadzonego w Honolulu. Naukowcy badali ich funkcje życiowe przez ponad 30 lat, a w niektórych przypadkach – aż do śmierci, po której przeprowadzana była autopsja ciała. Analizowano przede wszystkim spadek ilości komórek w obszarze istoty czarnej śródmózgowia, która to ma silny związek z chorobą Parkinsona. Naukowcy dodatkowo przebadali 116 pacjentów na obecność w mózgu osadu pestycydu o nazwie epoksyd heptachloru. Pestycyd ten odkryto w dużych ilościach w mleku sprzedawanym na początku lat osiemdziesiątych. Stosowany był on przede wszystkim przez firmy trudniące się przetwórstwem ananasów do eliminacji insektów namnażających się na rzeczonych owocach. Obecność substancji chemicznej wykryto także w wodzie pobieranej z lokalnych studni.  

Badanie wykazało, że u osób niepalących i spożywających ponad dwie szklanki mleka dziennie liczba komórek mózgowych w analizowanym obszarze była o 40 % mniejsza niż w przypadku respondentów pijących mniejsze ilości nadmienionego napoju. Test medyczny stanu zdrowia palaczy nie wykazał występowania powiązania pomiędzy spożyciem mleka a redukcją ilości komórek mózgowych. Wcześniej przeprowadzane eksperymenty wskazują dodatkowo, iż osoby palące charakteryzuje mniejsze ryzyko zapadnięcia na chorobę Parkinsona.  

Obecność osadu epoksydu heptachloru zidentyfikowano w organizmie 90 procent osób spożywających duże ilości mleka. Odsetek wynosił 63 procent dla osób które niepijących mleka. Doktor Abbot zaznaczył jednakże, iż nie udało się uzyskać jednoznacznych dowodów na obecność pestycydu w przyjmowanym mleku. Co więcej, badanie nie implikuje bezpośrednio, iż spożywanie mleka przekłada się na ryzyko zachorowania na chorobę Parkinsona.  

"Istnieje przynajmniej kilka możliwych wyjaśnień uzyskanych w ramach analizy wyników. Nie wykluczamy także, iż mógł być to czysty przypadek." powiedział Honglei Chen, doktor medycyny Narodowego Instytutu Nauk o Zdrowiu oraz członek Amerykańskiej Akademii Neurologii, autor przedmowy opublikowanej pracy naukowej. "Co więcej, spożycie mleka określono jednorazowo podczas wstępnej fazy badania, po czym założono, iż zidentyfikowane spożycie odpowiadało nawykom żywieniowym osób badanych."

Chen stwierdził jednakże, że przeprowadzony eksperyment doskonale unaocznia fakt, iż badania epidemiologiczne mogą przyczynić się do wyjaśnienia przyczyn chorób Parkinsona.

Badanie sfinansowano ze środków: Narodowego Instytutu ds. Starzenia, Narodowego Instytutu Chorób Serca, Płuc oraz Układu Krwionośnego, Narodowego Instytutu Chorób Neurologicznych, Departamentu Weteranów oraz Centrum Medycznego Kuakini.  

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑