Picie kawy zmniejsza ryzyko przedwczesnej śmierci?

Dodaj do ulubionych

Picie dwóch lub trzech kubków kawy pozwoli ci nie tylko bezproblemowo przeżyć kolejny dzień – nawyk taki dodatkowo zmniejsza ryzyko przedwczesnego zgonu spowodowanego chorobami serca oraz innymi dolegliwościami. Dlaczego picie kawy jest zdrowe? Poznaj wyniki najnowszego badania oceniającego wpływ picia kawy nasze zdrowie.

Picie kawy a zdrowie

Wyniki badania opublikowanego w magazynie Circulation redagowanym przez Amerykańskie Stowarzyszenie ds. Chorób Serca wykazało, iż osoby regularnie spożywające określoną ilość kawy – poniżej 5 kubków dziennie – legitymują się niższym ryzykiem przedwczesnej śmierci spowodowanej chorobami układu krążenia, problemami neurologicznymi oraz cukrzycą typu 2. 

Identyczne wyniki uzyskano w grupach respondentów spożywających zarówno kawę tradycyjną jak i bezkofeinową. Świadczy to, iż korzystny wpływ na nasze zdrowie ma nie tyle kofeina co związki chemiczne obecne w ziarnach kawy. 

"Związki bioaktywne redukują odporność organizmu na insulinę oraz ryzyko wystąpienia zapaleń" podsumował doktor medycyny Ming Ding, autor badania oraz doktorant Uniwersytetu Zdrowia Publicznego w Bostonie (stan Massachusetts). "Są one także odpowiedzialne za odwrotnie proporcjonalną korelację pomiędzy spożyciem kawy a śmiertelnością. Niemniej jednak, występuje potrzeba prowadzenia dalszych badań, głównie celem identyfikacji mechanizmów prowadzących do występowania nadmienionego fenomenu."

Zgromadzone dane badawcze pochodzą z trzech zakrojonych na dużą skalę eksperymentów: dwóch Testów Ogólnego Stanu Zdrowia w których udział wzięło kolejno 74890 oraz 93054 respondentów, jak również z Badania Stanu Zdrowia Pracowników, w którym uczestniczyło 40557 mężczyzn.  

Badacze określali poziom spożycia kawy co cztery lata przy wykorzystaniu zaaprobowanego kwestionariusza analizy nawyków żywieniowych. Testy prowadzone były maksymalnie przez trzydzieści lat. Podczas prowadzonych badań z różnych przyczyn zmarło 19524 kobiety oraz 12432 mężczyzn.  

Okazało się, że osoby często pijące kawę wykazywały tendencję do regularnego palenia papierosów oraz spożywania alkoholu. Celem rozróżnienia efektów spożywania kawy oraz palenia tytoniu, naukowcy powtórzyli badanie na grupie osób niepalących. Pozwoliło to potwierdzić hipotezę o pozytywnym wpływie kawy na długość życia. 

 "Regularne picie kawy jest częścią zdrowej, zbalansowanej diety." przyznał doktor medycyny Frank Hu, profesor Żywienia oraz Epidemiologii na Uniwersytecie Harward. "Niemniej jednak, niektóre grupy osób, takie jak kobiety w ciąży oraz osoby niepełnoletnie, powinny unikać nadmiernego spożycia rzeczonego napoju."

Badanie nie pozwoliło na określenie bezpośredniego ciągu przyczynowo skutkowego pomiędzy spożyciem kawy a ryzykiem przedwczesnej śmierci. Badacze podkreślają więc, iż do otrzymanych wyników odnosić się należy ostrożnie. Na niekorzyść badania przemawia także samodzielna ocena ilości spożywanej przez respondentów kawy. Wskazania uznano jednak za wiarygodne.  

Prowadzone wcześniej eksperymenty pozwoliły na identyfikację korelacji występującej pomiędzy regularnym piciem kawy a zmniejszonym ryzykiem przedwczesnej śmierci. Obecne badanie wzbogaca literaturę tematu o informacje na temat skutków umiarkowanego spożycia kawy. Potrzeba jednak dalszych analiz aby określić do jakiego stopnia zmniejszone ryzyko zgonu spowodowane jest działaniem substancji chemicznych zawartych w kawie.  

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑