Produkty pełnoziarniste zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego

Dodaj do ulubionych

Regularnie konsumowane produkty pełnoziarniste zmniejszają ryzyko wystąpienia nowotworu jelita grubego, podczas gdy przetworzone produkty mięsne zwiększają prawdopodobieństwo ich wykształcenia się.

Raport zorientowany na analizę międzynarodowych badań laboratoryjnych pozwolił ustalić, iż mięso przetworzone, które to wykorzystywane jest między innymi do produkcji parówek, zwiększa ryzyko wykształcenia się nowotworu jelita grubego, natomiast regularna konsumpcja produktów pełnoziarnistych pozwala je ograniczyć.  

W ramach najnowszego eksperymentu udało się odkryć statystycznie istotną korelację pomiędzy prowadzonym stylem życia a ryzykiem zachorowania na nowotwór jelita grubego. Często uprawiana aktywność fizyczna oraz regularna konsumpcja produktów pełnoziarnistych ogranicza rzeczone prawdopodobieństwo, podczas gdy nadmierne spożywanie mięsa przetworzonego podwyższa je. Ponad 47% przypadków zachorowania na nowotwór jelita grubego można by uniknąć wprowadzając zmiany w stylu życia pacjentów.  

Spożywanie produktów pełnoziarnistych, takich jak brązowy ryż czy chleb pszenny, ogranicza ryzyko wystąpienia chorób oraz zmian nowotworowych w okolicy jelita grubego. Informacje takie podali eksperci z Amerykańskiego Instytutu na rzecz Badań nad Chorobami Nowotworowymi  (AICR) oraz przedstawiciele Międzynarodowej Fundacji ds.  Badań nad Chorobami Nowotworowymi  (WCRF). Jest to pierwszy eksperyment w historii, w ramach którego naukowcy z AICR/WCRF wykazali występowanie bezpośredniej korelacji pomiędzy spożywaniem produktów pełnoziarnistych a ryzykiem zachorowania na określony typ nowotworu.

Eksperci zauważyli także, że prawdopodobieństwo to może wzrosnąć w przypadku konsumpcji dużych ilości przetworzonego mięsa, na przykład w formie parówek. Odnotowano również, iż znaczna ilość aktywności fizycznej ma działanie zapobiegawcze.

"Nowotwór jelita grubego jest jednym z najbardziej powszechnych rodzajów raka. Nasz raport pokazuje, że można w łatwy sposób obniżyć ryzyko zachorowania poprzez zmianę przyzwyczajeń dietetycznych oraz zwiększenie ilości aktywności fizycznej" przyznał Edward L. Giovannucci, doktor medycyny, główny autor badania oraz profesor żywienia i epidemiologii na Uniwersytecie Medycznym Harvard. "Wyniki przeprowadzonego eksperymentu są jasne: stosowana dieta oraz styl życia mają niebagatelny wpływ na prawdopodobieństwo wykształcenia się omawianego nowotworu."

Najnowszy raport zorientowany był na analizę badań przeprowadzonych przez naukowców z całego świata i określających stopień, w jakim stosowana dieta, waga ciała, oraz ilość uprawianej przez respondentów aktywności fizycznej wpływają na prawdopodobieństwo wykształcenia się u nich nowotworu jelita grubego. Przyjrzano się wynikom 99 testów wykonanych na łącznie 29 milionach osób. U ćwierci miliona z nich wykryto rzeczony typ raka.  

Dodatkowymi odkrytymi czynnikami ryzyka były:

Konsumpcja dużych ilości czerwonego mięsa (ponad 500 gram tygodniowo), przede wszystkim wieprzowiny oraz wołowiny,

Otyłość lub nadwaga,

Spożywanie dziennie co najmniej dwóch napojów alkoholowych (30 gramów alkoholu), przede wszystkim wina lub piwa.

Minimalizacja ryzyka dzięki błonnikowi, produktom pełnoziarnistym oraz aktywności fizycznej  

W raporcie odnotowano, że konsumpcja około trzech porcji (90 gram) produktów pełnoziarnistych ogranicza ryzyko wystąpienia raka jelita grubego o 17 procent.

Nadmieniono także, że żywność zawierająca błonnik wpływa korzystnie na kondycję nadmienionego narządu.  

Eksperci poinformowali również, iż respondenci, którzy uprawiali regularnie aktywność fizyczną legitymowali się niższym prawdopodobieństwem wystąpienia zmian nowotworowych.  

Na terenie Stanów Zjednoczonych, nowotwór jelita grubego jest trzecim najpowszechniejszym typem raka – jest on diagnozowany u 371 osób dziennie. AICR szacuje, że 47 % z przypadków można by zapobiec, gdyby tylko pacjenci zmienili swój styl życia oraz przyzwyczajenia żywieniowe.  

Jak odnotował Giovannucci: "Wiele ze sposobów przeciwdziałania nowotworowi pozytywnie wpływa także na ogólny stan zdrowia. Czynniki takie jak prawidłowa waga ciała, odpowiednia ilość ćwiczeń fizycznych, ograniczenie spożycia mięsa przetworzonego, czy w końcu - konsumpcja znacznych ilości produktów pełnoziarnistych oraz posiłków zawierających błonnik mają zbawienny wpływ na nasz organizm. Warto w tym miejscu podkreślić też korzyści wynikające z ograniczenia liczby spożywanych każdego dnia napojów alkoholowych oraz wypalanych produktów tytoniowych."

Ryby, warzywa i owoce

Autorzy raportu wyszczególnili również inne powiązania pomiędzy przyzwyczajeniami żywieniowymi a prawdopodobieństwem zachorowania na raka. Korzystny wpływ na obniżenie ryzyka jego wykształcenia się miało spożywanie warzyw i owoców w ilości 100 gram dziennie.  

Podobne wyniki uzyskano dla rybiego mięsa oraz produktów spożywczych zawierających witaminę C (pomarańcze, truskawki oraz szpinak).  

Przeprowadzona analiza wskazuje, że dieta oparta na naturalnych produktach pochodzenia roślinnego jest wysoce korzystna dla organizmu. Informację taka potwierdziła doktor Alice Bender, dyrektor AICR ds. programów żywieniowych. Powiedziała ona: "Usunięcie z diety ziaren rafinowanych i zastąpienie ich produktami pełnoziarnistymi, owocami oraz warzywami na pewno korzystnie wpłynie nie tylko na minimalizację ryzyka wystąpienia nowotworu jelita grubego, ale także na kondycję naszego ciała w ujęciu ogólnym."

"Ryzyka nowotworu nie da się całkowicie wyeliminować, możemy je jednak ograniczyć zmieniając przyzwyczajenia żywieniowe oraz prowadzony tryb życia" podsumowała Bender.

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑