Przeciwutleniające właściwości produktów ubocznych kawy są 500 razy większe niż w witaminie C!

Dodaj do ulubionych

Nowe badania odkryły że właściwości produktów ubocznych kawy 500 razy większe niż w witaminie C. Przemysł kawowy odgrywa ważną rolę w gospodarce globalnej znacząco oddziałując na środowisko i produkując ok. 2 mld ton produktów ubocznych produkcji kawy rocznie. Skórka nasion kawy usuwana w trakcie przetwarzania po suszeniu ziaren jest zwykle wyrzucana w procesie mielenia ziaren.

Właściwości kawy

Tradycyjnie zakładano, że te produkty uboczne nie mają zbyt wielu zastosowań. Mielone ziarna kawy czasami wykorzystuje się do peelingów, ścierających środków czyszczących, czy nawożenia roślin. Oprócz tych nielicznych zastosowań produkty uboczne procesu produkcji kawy są bezużyteczne. Zwykle opady z produkcji kawy trafiają na wysypiska na całym świecie negatywnie wpływając na środowisko naturalne.

 Produkty uboczne z kawy - Nowe odkrycie

Jednakże zespół naukowców z UGR prowadzony przez José Ángel Rufíán Henares postawił sobie za cel określenie zakresu, w jakim te produkty uboczne można poddać recyklingowi w celach żywieniowych ograniczając ilość generowanych odpadów i przynosząc korzyści producentom kawy, firmom recyklingowym, sektorowi ochrony zdrowia i konsumentom.

Mielona kawa - Odkrycie właściwości antyutleniajacych i antybakteryjnych

W artykule opublikowanym w magazynie Food Science and Technology naukowcy wskazują na silne właściwości antyutleniające i antybakteryjne mielonej kawy i skórki kawy dzięki ich bogactwu w błonnik i fenole. Okazuje się, że właściwości przeciwutleniające są 500 razy większe niż dla witaminy C, co oznacza, że te produkty można by wykorzystać w produktach żywieniowych przeznaczenia medycznego.

Prof. Rufián Henares podkreśla:

„Zawierają one także wysokie poziomy melonoidin wytwarzanych w procesie palenia kawy, aby nadać jej brązową barwę. Biologiczne właściwości melonoidin można wykorzystać w celu zapobiegania namnażaniu szkodliwych patogenów w produktach żywnościowych”.

Jednakże dodaje: „Jeżeli chcemy wykorzystać probiotyczne właściwości produktów ubocznych procesu produkcji kawy, przede wszystkim musimy usunąć melanoidiny, ponieważ zakłócają one korzystne efekty probiotyczne”.

Naukowcy konkludują, że produkty uboczne produkcji kawy można potencjalnie poddać recyklingowi jako źródło nowych składników odżywczych. To oznaczałoby znaczącą redukcję negatywnego wpływu na środowisko ze strony odpadów z procesu produkcji kawy.

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑