Przedstawiamy kolejne dowody na to dlaczego picie zielonej herbaty jest zdrowe!

Dodaj do ulubionych

Przedstawiamy kolejne dowody na to dlaczego picie zielonej herbaty jest zdrowe - Jeden ze składników zawartych w zielonej herbacie zapobiega upośledzeniu zdolności kognitywnych, zwiększaniu się odporności organizmu na insulinę oraz otyłości

W ramach najnowszego badania eksperci zidentyfikowali substancję chemiczną pozwalającą zapobiegać upośledzaniu zdolności kognitywnych, zwiększaniu odporności organizmu na insulinę oraz minimalizować częstotliwość zapaleń powodowanych wysokotłuszczową, bogatą we fruktozę dietą.

 

Podsumowanie:

Najnowsze badanie przeprowadzone na myszach wskazuje, że EGCG (galusan epigallokatechiny), obfitujący w największą ilość katechin oraz najbardziej aktywny biologicznie składnik zielonej herbaty może przeciwdziałać zwiększaniu się odporności organizmu na insulinę oraz ograniczać stopień upośledzenia zdolności kognitywnych będący rezultatem stosowania diety bogatej w tłuszcz i fruktozę (HFFD).

Wcześniejsze eksperymenty dowiodły, iż EGCG może okazać się wysoce skuteczny  w leczeniu rozlicznych chorób, nie poddano jednakże analizie jego wpływu na regulację insuliny oraz zapobieganie postępowaniu upośledzenia zdolności umysłowych spowodowanego stosowaniem diety zachodniej.

 

"Dane statystyczne pokazują, że zielona herbata jest drugim, zaraz po wodzie, najczęściej spożywanym napojem na świecie. Rośliny, z których jest wytwarzana hoduje się w co najmniej 30 krajach" powiedział doktor Xuebo Liu, pracownik Wydziału Nauk o Żywności Uniwersytetu Northwest A&F w chińskim Yangling. "Okazuje się, że regularne picie zielonej herbaty stanowi alternatywę dla przyjmowania leków przeciw otyłości. Napój ten może także zmniejszać odporność organizmu na insulinę oraz ograniczać ryzyko występowania poważnych problemów z pamięcią."

Doktor Liu i jego współpracownicy podzielili trzymiesięczne samce myszy na trzy grupy zróżnicowane pod kątem diety:  

1) grupa kontrolna otrzymująca dietę standaryzowaną

2) grupa, wobec której stosowano dietę HFFD oraz

3) grupa, wobec której stosowano dietę HFFD oraz której podawano dwa gramy EGCG na litr wody pitnej.  

Przez okres 16 tygodni badacze monitorowali stan zdrowia myszy. Udało im się ustalić, iż gryzonie przebywające na diecie HFFD legitymowały się wyższą wagą ciała niż zwierzęta z grupy kontrolnie oraz były o wiele bardziej otyłe od przedstawicieli grupy HFFD+EGCG. Po przeprowadzeniu testu Morrisa, naukowcy odkryli, iż myszy z grupy HFFD potrzebowały o wiele więcej czasu na odnalezienie wyjścia z labiryntu niż zwierzęta z grupy kontrolnej. Najlepszymi zdolnościami kognitywnymi wykazały się gryzonie z grupy HFFD+EGCG. Uzyskane na przestrzeni kolejnych tygodni, statystycznie istotne wyniki dowiodły, że EGCG może ograniczać upośledzenie zdolności poznawczych spowodowane stosowaniem diety typu HFFD.

"Przeprowadzony eksperyment stanowi doskonałe uzupełnienie wcześniejszych badań oraz wysuwanych przez naukowców hipotez badawczych" podsumował doktor Thoru Pederson, główny redaktor magazynu FASEB Journal.

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑