Reguła 5 sekund została obalona!

Dodaj do ulubionych

Naukowcy demaskują regułę “pięciu sekund” : jedzenie pożywienia, które spadło na podłogę może być niebezpieczne dla zdrowia

Niektóre bakterie przedostawać się mogą do jedzenia już po niecałej sekundzie

Jak dowiedli eksperci, bakterie przenikać mogą na powierzchnię pożywienia, które upadło na podłogę niezależnie od tego jak szybko je podniesiemy. Badacze z Uniwersytetu Rutgers udowodnili, że hipoteza mówiąca, iż zjedzenie takiego pożywienia w przeciągu pięciu sekund od upadku wcale nie jest korzystne dla naszego zdrowia.   

Donald Schaffner, profesor i ekspert ds. nauk o żywności, dowiódł, iż wilgotność, typ powierzchni oraz czas ekspozycji na drobnoustroje wpływają na przenikanie bakterii do produktów żywnościowych. W niektórych przypadkach proces ten trwa krócej niż sekundę. Rezultaty przeprowadzonych badań opublikowano w cyfrowej wersji magazynu Amerykańskiego Stowarzyszenia Mikrobiologicznego o nazwie Mikrobiologia Stosowana i Środowiskowa.  

 

"Popularna w wielu kręgach “zasada pięciu sekund” zakłada, że w rzeczonym okresie czasu możemy podnieść i zjeść pożywienie, które upadło na podłogę, jako że bakterie nie zdążyły jeszcze przeniknąć na jego powierzchnię" powiedział Schaffner dodając, że mimo iż o zasadzie tej wspominano co najmniej w dwóch programach popularnonaukowych, aż do tej pory brakowało wyników badań jednoznacznie potwierdzających jej prawdziwość.  

 

"Postanowiliśmy bliżej przyjrzeć się temu zagadnieniu, jako że zasada ta często stosowana jest przez naszych pacjentów w praktyce. Tematyka, którą się zajmujemy może wydawać się trywialna, jednakże naszym celem było osadzenie jej w kontekście naukowym" powiedział Schaffner, który prowadził badania z Robyn Mirandą, absolwentką pracującą w laboratorium na Wydziale Nauk Biologicznych i Środowiskowych Uniwersytetu Rutgers w Nowym Brunszwiku.

 

Eksperci poddali testom cztery powierzchnie – stal nierdzewną, płytki ceramiczne, drewno oraz dywan materiałowy, jak również cztery rodzaje produktów spożywczych (arbuz, chleb, chleb z masłem oraz słodki cukierek). Badania prowadzili oni przez cztery okresy czasu – mniej niż sekundę, pięć sekund, 30 sekund oraz 300 sekund. Do eksperymentu wybrano dwa nośniki – podłoże tryponowo-sojowe oraz  bufor peptonowy – celem wyhodowania bakterii Enterobacter aerogenes, niepatogennego szczepu blisko spokrewnionego z salmonellą, który to bytuje w ludzkim układzie pokarmowym.  

 

Szybkość przenikania bakterii oceniono dla każdego typu powierzchni, rodzaju pożywienia, czasu ekspozycji oraz sposobu hodowli bakterii. Przed przystąpieniem do testów na podłoże wylano zawiesinę bakteryjną i odczekano aż całkowicie wyschnie. Łącznie przetestowano 128 scenariuszy naukowych, które powtórzono po 20 razy, uzyskując tym samym 2560 wyników. Przeanalizowano również powierzchnię badaną oraz pożywienie pod kątem stopnia zakażenia bakteriami.

 

Jak można było przewidywać, najwięcej bakterii przeszło na arbuza natomiast najmniej – na słodki cukierek. "Okazuje się, że na szybkość przenikania drobnoustrojów chorobotwórczych do pożywienia ma wpływ wilgotność" wyjaśnił Schaffner. "Bakterie nie posiadają odnóży, przenoszone są one jednakże w płynach, a więc im więcej wody w danym produkcie żywnościowym tym wyższe ryzyko jego zakażenia bakteriami. Co więcej, dłuższy czas ekspozycji na drobnoustroje w większości przypadków skutkował przenikaniem większej ich ilości do produktów spożywczych.  

 

Co ciekawe, dywan charakteryzował się niższym stopniem przenoszenia drobnoustrojów niż płytki ceramiczne oraz stal nierdzewna, natomiast w przypadku drewna wyniki różniły się od siebie w zależności od testowanego typu pożywienia. "Okazuje się, że rodzaj powierzchni oraz typ pożywienia mają kluczowy wpływ na szybkość przenoszenia bakterii" przyznał Schaffner.

 

Naukowcom udało się więc po części udowodnić słuszność „zasady pięciu sekund”, pokazując ze dłuższa ekspozycja równa się większej ilości bakterii. Co jednak istotne, zarówno typ pożywienia jak i powierzchnia, na którą ono upadnie nie są bez znaczenia.  

 

"Zasada pięciu sekund stanowi swoiste uogólnienie procesu przenikania bakterii z danej powierzchni na pożywienie" podsumował Schaffner. "Pamiętajmy przede wszystkim, że drobnoustroje przenoszone są w mgnieniu oka."

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑