Smoothie super zdrowy koktajl ! Twoja bomba witaminowa!

Dodaj do ulubionych

Smoothie (smoothee lub smoothy – nazwa pochodzi od gładkiej konsystencji produktu) to zmieszany, niekiedy słodzony, napój uzyskany ze świeżych owoców (smoothie owocowe), który może również zawierać czekoladę lub masło orzechowe. Oprócz świeżych owoców wiele typów smoothies zawiera kruszony lód, mrożone owoce, miód, syrop cukrowy oraz inne składniki lodowe. Smoothies mają koktajlową konsystencję, lecz są gęstsze od napojów mrożonych, tzw. slush drinks. Mogą również zawierać mleko, jogurt lub lody.

Smoothies są  wprowadzane również do sprzedaży z myślą o osobach dbających o zdrowy tryb życia, a niektóre restauracje oferują  do nich dodatki takie jak mleko sojowe, serwatkę w proszku, zieloną herbatę, suplementy ziołowe lub mieszanki suplementów diety.

Smoothie i jego historia

Smoothies powstały w Stanach Zjednoczonych za sprawą blendera elektrycznego. Samo słowo smoothie zostało po raz pierwszy użyte 23 czerwca 1940 r. przez Mabel Stegner w artykule zatytułowanym „Let the blender do it for you!" [Niech blender zrobi to za Ciebie] opublikowanym w New York Herald Tribune. Oto co autorka pisze odnośnie składników: „Wlej do pojemnika [blendera] przykładowo kilkadziesiąt mililitrów mleka, soku owocowego, soku pomidorowego lub dowolnego płynu. Dodaj banana, truskawki, drylowane wiśnie lub pokrojone w kostkę warzywa. Umieść pojemnik na podstawie i włącz przycisk, a za niecałą minutę otrzymasz smoothie mleczno-bananowe, nektar owocowy albo koktajl z surowych warzyw.

Najwcześniejsze znane użycie słowa w pisowni smoothee również pochodzi z 1940 r., znów w związku z dopiero co wprowadzonym na rynek blenderem elektrycznym. Tego roku Waring Corporation, założona przez popularnego i nadzwyczaj utalentowanego lidera zespołu muzycznego, Freda Waringa, opublikowała swoją pierwszą książeczkę z przepisami pod tytułem „Recipes to Make Your Waring-Go-Round" [gra słów] zawierającą 12 przepisów na „mleczne smoothees." Później okazało się, że do opracowania przepisów Waring zatrudnił właśnie Mabel Stegner, B.S. [licencjacki stopień naukowy], specjalistkę ds prowadzenia gospodarstwa domowego z Universytetu Wisconsin.

Pierwsze smoothies powstawały w domach osób posiadających blender elektryczny; rozprzestrzeniły się w Stanach Zjednoczonych pod koniec lat 60 za sprawą sprzedawców lodów oraz sklepów ze zdrową żywnością . Od lat 90. smoothies zaczęły się pojawiać na całym świecie w popularnych sieciach kawiarnianych i barach oraz w supermarketach w wersji butelkowej. Sklepy ze zdrową żywnością na zachodnim wybrzeżu Stanów Zjednoczonych zaczęły w latach 30. XX w. sprzedawać przecierane napoje owocowe robione według przepisów brazylijskich. Pochodzące z lat 40. książki kucharskie Waring Blendor zawierały przepisy na „smoothie bananowe"oraz „smoothee ananasowe." Nazwy smoothee i smoothie były używane w książkach, czasopismach i gazetach do określenia produktu otrzymanego za pomocą blendera. Dan Titus, dyrektor The Juice and Smoothie Association [Stowarzyszenie Producentów Soków i Smoothies], pisze w swojej książce zatytułowanej „Smoothies, The Original Smoothie Book", jakoby „smoothies zyskały popularność w połowie lat 60., gdy w Stanach Zjednoczonych wzrastało zainteresowanie wegetarianizmem makrobiotycznym." Pierwszą nazwą handlową napoju tego typu była w połowie lat 70. California Smoothie, wprowadzana na rynek przez California Smoothie Company z Paramus w stanie New Jersey. W latach 60. oraz wczesnych 70. smoothies to były „z reguły owoce, soki owocowe oraz lód"; niekiedy na początku lat 70. dodawano mrożone mleko w celu uzyskania "shake'a owocowego". Tego rodzaju napoje były podawane w lokalnych restauracjach ze zdrową żywnością oraz sklepach ze zdrową żywnością obok produktów takich jak tofu, świeże owoce, chleb świętojański i inne.

We wczesnych latach 70. współzałożyciel Smoothie King, Stephen Kuhnau, rozpoczął sprzedaż zmieszanych napojów owocowych pod nazwą smoothie. Jednak Kuhnau przyznaje, że „nie wymyślił słowa smoothie"; twierdzi bowiem, że to określenie pochodzi od „napojów z owoców i soków owocowych sporządzanych przez hipisów" w późnych latach 60. W latach 80. wzrastająca popularność sportu i fitnessu doprowadziła do wprowadzenia na rynek zdrowej żywności wzmocnionej suplementami. W tym okresie otwierano też pierwsze wyspecjalizowane bary z sokami i smoothies . Jeszcze przed wejściem w XXI wiek, „[istniał] przemysł soków i smoothies wart miliardy dolarów". Począwszy od lat 90. wiele producentów smoothies, takich jak Booster Juice, stosuje mrożony jogurt dla uzyskania gęstej, kremowej, przypominajacej koktajl mleczny konsystencji.Wiele typów smoothies owocowych można spotkać w państwach basenu Morza Śródziemnego, w kuchni bliskowschodniej i indyjskiej, np. szarbat, zazwyczaj uzyskiwanym z jogurtu i miodu jak również z wielu gatunków świeżych owoców. W Indiach tradycyjny shake z mango to tak naprawdę smoothie uzyskane ze zmieszanych za pomocą blendera składników: mango tota puri, kruszonego lodu, mleka i cukru trzcinowego. W południowych Indiach większą popularnością cieszą się smoothies ananasowe z dodatkiem kruszonego lodu i cukru (bez mleka). Smoothies mogą być również zmieszane z napojami bezalkoholowymi i alkoholowymi, przez co uzyskuje się koktajle.

POZNAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SMOOTHIE !!! SMACZNEGO:)

Proste smoothie truskawkowe - Przepis na proste smoothie truskawkowe z kostkami lodu.

Fioletowe smoothie - Przepis na przepyszne fioletowe smoothie z borówek, bananów i soku pomarańczowego!

Smoothie pomarańczowe - Odświeżające i chłodne... Perfekcyjne na gorące dni.

Bananowe smoothie - Proste i smaczne. Nie zalecane kobietom w ciąży, ponieważ zawiera surowe jajka.

Smoothie truskawkowe z płatkami owsianymi - Szybkie w przygotowaniu wegańskie smoothie o gęstej konsystencji. BARDZO pożywne i perfekcyjne dla osób, które spieszą się i nie mają czasu na standardowe śniadanie.

Smoothie brzoskwiniowy - Brzoskwinie z dodatkiem lodów, mleka sojowego oraz soku pomarańczowego.

Energetyzujący smoothie - Bardzo proste truskawkowe smoothie.

Zielone smoothie - Przepis na zielone smoothie, które zaskakuje pozytywnie smakiem. Można eksperymentować z ilością owoców

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑