Styl życia ma wpływ na różnorodność flory jelitowej, która wpływa na nasz stan zdrowia

Dodaj do ulubionych

Styl życia ma wpływ  na różnorodność flory jelitowej, która  wpływa na nasz stan zdrowia

Wszelkie spożywane posiłki oraz pite napoje przyczyniają się do zmiany charakterystyki mikroflory jelitowej, która to z kolei może wpłynąć na ogólny stan naszego zdrowia.

Do wniosków takich naukowcy doszli na drodze zakrojonego na szeroką skalę badania mającego na celu analizę wpływu spożywania określonych posiłków oraz przyjmowania leków na różnorodność ludzkiego mikrobiomu jelitowego.  

W ramach eksperymentu naukowcy pobrali próbki stolca od ponad 1100 osób biorących udział w programie LifeLines, który to zorientowany był na określenie stanu zdrowia 165,000 mieszkańców północnej Holandii. Próbki wykorzystano celem przeanalizowania DNA bakterii oraz innych mikroorganizmów zamieszkujących jelita. Poza próbkami stolca zebrano także informacje o diecie, zażywanych lekach oraz ogólnym stanie zdrowia respondentów.  

Na korzyść badania przemawia fakt, iż w jego ramach przyjrzano się zdrowym respondentom, nie natomiast jak miało to miejsce w przypadku eksperymentów wcześniejszych - osobom z określonymi dolegliwościami. Co więcej, w eksperymencie wzięło udział znacznie więcej osób. DNA ich bakterii jelitowych zbadano w najdrobniejszych szczegółach. "Zwyczajowo eksperci przyglądają się wyłącznie określonemu regionowi DNA, w ramach którego wyszczególnić można różne typy bakterii" wyjaśnia Wijmenga. "Nasz zespół przeanalizował DNA bakterii w sposób całościowy celem uzyskania szczegółowych informacji o ich specyfice."

 Kawa i wino

Analiza DNA umożliwiła określenie czynników mających wpływa na różnorodność mikrobiomu. Okazuje się, że jest ich bardzo wiele. Jak mówi Wijmenga: "Zaobserwować można przykładowo wpływ diety na charakterystykę bakterii jelitowych." Osoby regularnie spożywające jogurty i twarogi legitymują się większą różnorodnością bakterii w żołądku. Kawa i wino również zwiększają ich ilość. Do ograniczenia ich populacji przyczyniają się z kolei tłuste mleko oraz dieta wysokokaloryczna.  

 "Udało nam się określić 60 aspektów dietetycznych wpływających na ilość bakterii w jelitach. Trudno jednakże podsumować te informacje w kilku krótkich zdaniach." powiedziała badaczka z Uniwersytetu UMCG, Alexandra Zernakowa, główna autorka badania. "Udało nam się jednak wyciągnąć niezwykle istotny wniosek: im większa różnorodność bakterii tym lepszy stan zdrowia osoby badanej."

 

Nie tylko dieta, ale i ponad 19 leków ma wpływ na różnorodność mikrobiomu jelitowego. Wcześniejsze badanie przeprowadzone przez badaczy z Groningen wykazało, że leki zobojętniające ograniczają ją, natomiast antybiotyki oraz leki na otyłość mogą zwiększać różnorodność mikroorganizmów zasiedlających nasz organizm. Jak podkreśla Wijmenga, odkrycia te są niezwykle istotne z punktu widzenia nauk biologicznych i medycznych. "Choroba niejednokrotnie występuje na skutek jednoczesnego pojawienia się kilku czynników niepożądanych. Na większość z nich, jak na przykład na predysponujące do chorób geny czy podeszły wiek nie mamy wpływu. Możemy jednak zmienić strukturę mikrobiomu poprzez stosowaną dietę czy przyjmowane leki."

 

Próbki stolca

Przeprowadzony niedawno eksperyment wykazał wysoką skuteczność pobierania próbek stolca. Dzięki nim możliwe jest na przykład leczenie otyłości poprzez tak zwaną “transplantację kału”. W jej ramach bakterie jelitowe osoby szczupłej wprowadzane są do organizmu pacjenta cierpiącego na otyłość. Podobny wpływ na mikrobiom może mieć właściwa dieta oraz zażywanie określonych leków.  

W chwili obecnej wielu naukowców przygląda się mikrobiomowi, jednakże niemal wszyscy oni przyznają, że jego replikacja to wyzwanie niezwykle trudne. Tym bardziej zaskakuje fakt, iż wyniki uzyskane przez belgijską grupę naukowców i opublikowane w tym samym wydaniu Magazynu Science pokazują 80 % zgodność z rezultatami uzyskanymi przez grupę badaczy z Groningen. W przypadku drugiego z opisywanych badań próbki stolca zostały zamrożone przez respondentów niemalże natychmiast, a następnie w takiej formie odebrane przez naukowców. "Gdyby próbki przesyłane były pocztą, byłby one narażone na działanie tlenu oraz wysokich temperatur. Wiele bakterii mogłoby nie przetrwać takiej podróży. Dwa artykuły opublikowane w najnowszym wydaniu magazynu Science dają pogląd na postępy w badaniach nad mikrobiomem jelitowym."

Projekt sfinansowano ze środków Instytutu Żywienia, Holenderskiej Organizacji Badań Naukowych, Instytutu Naukowego CardioVascular w Holandii, Europejskiej Rady Naukowej, jak również ze środków instytucjonalnych oraz indywidualnych.  

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑