Trwają prace nad opracowaniem jadalnych opakowań z białek mlekowych

Dodaj do ulubionych

Trwają prace nad opracowaniem jadalnych opakowań z białek mlekowych  

Większość produktów żywnościowych dostępnych w sklepach spożywczych – mięsa, pieczywo, sery, czy też różnej maści przekąski – pakuje się obecnie w różne rodzaje folii plastikowych. Stosowane rozwiązanie skutkuje wytwarzaniem ogromnych ilości niepoddających się biodegradacji odpadków, których nie można ponownie wykorzystać w procesie produkcyjnym. Co więcej, stosowane tworzywa sztuczne niewystarczająco chronią produkty spożywcze przed zepsuciem. Niektóre z nich mogą także przenosić na pożywienie szkodliwe składniki chemiczne. Z uwagi na ten fakt, naukowcy powzięli sobie za cel wyprodukowanie opakowań, których skład bazowałby przede wszystkim na białkach mlekowych, które to nie tylko pozwalają położyć kres wszystkim nadmienionym powyżej bolączkom, ale i są zdatne do spożycia.  

 "Powłoki białkowe w znacznym stopniu blokują dopływ tlenu, tym samym zapobiegając zbyt szybkiemu psuciu się żywności. Poprzez wykorzystanie ich w procesie pakowania, będziemy w stanie ograniczyć ilość niezdatnych do spożycia produktów żywnościowych" powiedziała autorka badania, doktor nauk ścisłych, Peggy Tomasula.
 

Zepsute pożywienie to jednakże nie jedyny z problemów, do których odnieśli się eksperci. Obecne wytwarzane opakowania nie ulegają biodegradacji i latami zalegają na wysypiskach śmieci.  

 

Celem stworzenia innowacyjnych opakowań produktów spożywczych, Tomasula oraz jej współpracownicy z Wydziału Rolnictwa opracowują bezpieczne dla środowiska powłoki kazeinowe. Są one ponad 500 razy wydajniejsze od dostępnych obecnie opakowań w kwestii blokowania dopływu tlenu, rozkładają się w sposób naturalny, a dodatkowo są jadalne. Niektóre produkty żywnościowe są już pakowane w jadalne powłoki. Powstają one jednakże ze skrobi, przez co są bardziej porowate oraz umożliwiają dopływ powietrza poprzez system mikrootworów. Opakowanie na bazie kazeiny ściślej przylega do żywności i uniemożliwia tlenowi przedostanie się do wnętrza produktu.

 

Mimo, że już podczas pierwszych prób z czystą chemicznie kazeiną udało się stworzyć wydajną powłokę blokującą dostęp tlenu, proces jej produkcji był niezwykle skomplikowany, a produkt finalny zbyt łatwo rozpuszczał się w wodzie. Udało się jednakże wprowadzić odpowiednie modyfikacje, przede wszystkim wzbogacając mieszankę o pektyny cytrusowe, celem zwiększenia jej wytrzymałości oraz odporności na wilgoć i wysokie temperatury.  

 

Na obecnym stadium zaawansowania folia kazeinowa bliźniaczo przypomina tradycyjną folię spożywczą, jest jednak mniej rozciągliwa i w znacznie większym stopniu zapobiega przedostawaniu się tlenu do pożywienia. Opracowany produkt jest zdatny do spożycia i niemalże w całości składa się z białka. W przyszłości do składu mieszanki dodane mogą także zostać uzupełniające składniki odżywcze, takie jak witaminy czy probiotyki. Folia nie ma obecnie smaku, jednakże w procesie produkcyjnym możliwe jest dodanie do niej substancji słodzących.  

 

"Możliwości wykorzystania rzeczonego opakowania są niemalże nieskończone" powiedziała doktor Laetitia Bonnaillie, współautorka badania. "Obecnie skupiamy się na jednorazowym pakowaniu produktów spożywczych. Dotychczas pakowanie na przykład warkoczy serowych wymagało zastosowania grubej warstwy tworzywa sztucznego – staramy się to zmienić."

 

Jako, że opakowania jednorazowe w dalszym ciągu muszą spełniać wymogi higieniczne, konieczne może być ich przechowywane w torbach plastikowych lub kartonach, chroniących je przed nadmiernym zabrudzeniem lub zamoczeniem.   

 

Poza spełnianiem roli opakowania jednorazowego, powłoka kazeinowa może także zostać rozpylona na produktach spożywczych, takich jak płatki kukurydziane czy tak batony. Obecnie płatki po polaniu mlekiem pozostają chrupiące dzięki zastosowaniu powłoki cukrowej. Może ona zostać zastąpiona kazeiną, która również zapobiega nadmiernemu namakaniu produktu. Można także pokryć nią wewnętrzną część opakowań, w których do klientów dowożone są potrawy na wynos, takie jak pizza. Pozwoli to uniknąć przeciekania sosu i tłuszczu przez karton. Warto wiedzieć, że Amerykańska Agencja Żywności i Leków niedawno zakazała wykorzystywania związków perfluorowanych do spryskiwania opakowań, w których przechowywana jest żywność. Powłoka kazeinowa może stanowić dla nich bezpieczną i biodegradowalną alternatywę.  

 

Bonnaillie powiedziała, że jej zespół pracuje obecnie nad stworzeniem próbek powłok dla niewielkiej firmy działającej na terenie Teksasu, natomiast projekt cieszy się zainteresowaniem także innych przedsiębiorstw działających w Stanach Zjednoczonych. Eksperci będą w dalszym ciągu wprowadzać w swoim produkcie modyfikacje. Wierzą oni, że powłoka kazeinowa zagości na półkach sklepowych w przeciągu następnych 3 lat.  

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑