Anyż

Dodaj do ulubionych

Anyż

Anyż roślina kwitnąca z rodziny Apiaceae. Pochodzi ze wschodniej części basenu Morza Śródziemnego i Azji Południowo-Zachodnie. Jego smak  cechuje pewne podobieństwo do lukrecji, kopru i estragonu. Anyż jest łagodny i aromatyczny.

Zastosowanie w kuchni - anyż występuje w postaci całych ziaren. Jego słodkawy smak wspaniale komponuje z kapustą, kalafiorem, rzepą oraz wołowiną. Dodatek do ciast i ciastek. Żucie kilku ziaren ma działanie odświeżające oddech, podobne do mięty. Dodaje aromatu herbacie.

Recepta na zdrowie - anyż podobnie jak koper włoski, zawiera anetol i fito-estrogen.Ma działanie wiatropędne. Na Bliskim Wschodzie, gotuje się wodę z około łyżką anyżu na szklankę, tak przyrządzona gorąca herbata nosi nazwę yansoon. W Egipcie napój jest zalecany karmiącym kobietom (wzmaga laktację). Anyż wspomaga wątrobę, nerki i żołądek. Niegdyś uważany za afrodyzjak.

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑
  • Zioła i przyprawy twojej kuchni

    Poznaj historię, zastosowanie w kuchni oraz receptę na zdrowie