Bazylia

Dodaj do ulubionych

Bazylia

Bazylia - pochodzi z Indii oraz tropikalnych regionów Azji , uprawiana jest tam od ponad 5000 lat

Zastosowanie w Kuchni - Bazylia występuje w postaci świezych i suszonych liści oraz w postaci pokruszonej. Jej liści wspaniale smakują z daniami z pomidorów. Pasuje do sosów, gulaszów, zup, nadzień i dipów. Bazylia jest składnikiem pesto. Często spotykana w daniach kuchni śródziemnomorskiej, greckiej i włoskiej. Pokrojona bazylia szczególnie pysznie smakuje ze świeżą kukurydzą z kolby.

Właściwości bazylii - Recepta na Zdrowie - Bazylia wspomaga system nerwowy, leczy przemęczenie, nerwowość, przeziębienia, depresję i uzależnienia. Pobudza łaknienie. Ostatnio powstało wiele badań nad korzyściami zdrowotnymi olejków eterycznych występujących w bazylii. Badania naukowe in vitro wykazały, że związki w oleju bazylii mają silne działanie antyoksydacyjne (leczenie raka). Bazylia wykazuje działanie przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Bazylia i oregano zawierają duże ilości (E)-beta-caryophyllene (BCP),które mogą mieć zastosowanie w leczeniu chorób zapalnych jelit oraz zapalenia stawów . BCP jest jedynym produktem zidentyfikowanym w przyrodzie, który  blokuje receptory CB2,  sygnały chemiczne, które prowadzą do zapalenia, bez wywoływania skutków ubocznych. Bazylia wspomaga system nerwowy, leczy przemęczenie, depresję oraz pobudza łaknienie.

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑
  • Zioła i przyprawy twojej kuchni

    Poznaj historię, zastosowanie w kuchni oraz receptę na zdrowie