Chrzan

Dodaj do ulubionych

Chrzan

Chrzan - to bylina z rodziny Brassicaceae, która obejmuje również musztardę, wasabi, brokuły i kapusty. Roślina ta prawdopodobnie pochodzi z południowo-wschodniej Europy i Azji. Chrzan był uprawiany już w starożytności. Według mitologii greckiej, wyrocznia delficka powiedziała Apollo, że waga chrzanu jest równowarta złotu. W Egipcie chrzan był znany już 1500 roku p.n.e. Zarówno korzeń i liście były wykorzystywane jako lek w okresie średniowiecza. Korzeń był używany jako przyprawa do mięsa w Niemczech, Skandynawii i Wielkiej Brytanii. Charakteryzuje go ostry gryzący smak i aromat.

Zastosowanie w kuchni - chrzan występuje w postaci świeżej, suszonej albo mielonej. Przyprawia mięso, marynaty. Pyszny dodatek do dipów, steków, potraw z jajek i sosów. Chrzan jest również stosowany jako główny składnik zup. W polskim regionie na Śląsku , barszcz biały c zupa na chrzanie jest jednym z Wielkanocnych dań.

Właściwości lecznicze chrzanu - Przepis na na zdrowie

Chrzan ma właściwości moczopędne, przeciwdziała zakażeniu dróg moczowych, zapaleniu oskrzeli, działa rozgrzewająco na zatoki, zapobiega wrastaniu paznokci, przeciwdziała kaszlowi oraz pozwala wydalić nadmierny śluz i flegmę.

Przepis na chrzan - Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa jest po żurku kolejną propozycją zupy Wielkanocnej. Można podać ją z gotowanym jajkiem, rzeżuchą czy grzankami. Chrzanowa po zmiksowaniu ma konsystencję gładkiego kremu jest bardzo smaczna. Zabielona śmietaną z dodatkiem jajka, intensywnie doprawiona chrzanem, podana z kromką żytniego chleba prosta, a jednocześnie wyborna. Polecamy! 

Ciekawostka - Zupa po dokładnym wystudzeniu może być przechowywana w chłodnym miejscu 2-3 dni i nie ulega fermentacji. Korzenie i liście chrzanu zawierają glikozydy siarkocyjanowe, olejek eteryczny, sole mineralne (zawierające fosfor, siarkę, potas, wapń, żelazo, sód i magnez), fitoncydy, witaminy C, B, E i prowitaminę A oraz flawonoidy, cukry, enzymy i aminokwasy. Świeże liście i korzenie chrzanu mają działanie bakterio -, wiruso -, grzybo - i pierwotniako-bójcze. Dodatek chrzanu do posiłków pobudza wydzielanie soków trawiennych, wzmaga przemianę materii, poprawia pracę wątroby i nerek. - Przepis na zupę chrzanową.

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca

Luki w pamięci: normalne zjawisko czy powód do obaw?

comments powered by Disqus

Powrót ↑
  • Zioła i przyprawy twojej kuchni

    Poznaj historię, zastosowanie w kuchni oraz receptę na zdrowie