Cynamon

Dodaj do ulubionych

Cynamon

Cynamonowiec - rodzaj roślin z rodziny wawrzynowatych, obecnie uprawiany w całej strefie klimatu subtropikalnego. Wszystkie gatunki zawierają gruczołki, które wydzielają olejki eteryczne. Cynamon to popularna przyprawa kuchenna, którą otrzymuje się przede wszystkim z wysuszonej kory cynamonowca cejlońskiego. Cynamon został przywieziony z Egiptu już 2000 latp.n.e. Występuje w dwóch postaciach: utarty na proszek lub niewielkich zwiniętych rulonikach. Ma kolor rdzawy, dzięki zawartemu w nim olejku cynamonowemu charakterystyczny słodkawo-korzenny smak i silny aromat. Amerykański Instytut Badań nad Smakiem i Węchem odkrył, że cynamon wywołuje u mężczyzn podniecenie.

Zastosowanie w kuchni - cynamon jest stosowany przy produkcji czekolady, głównie w Meksyku, który jest jego głównym importerem. Znajduje swoje zastosowanie w deserach np. szarlotce, pączkach, bułkach z cynamonem, pikantnych cukierkach, herbacie, kakao. Można go stosować jako dodatek do jagnięciny, wołowiny, drobiu, cebuli, dyni, pomidorów, bananów oraz płatków śniadaniowych.

Cynamon właściwości - Recepta na zdrowie 

W 2000 r. badania wykazały, że spośród 69 przebadanych gatunków roślin, 16 było skutecznych wobec HIV-1 i 4 były przeciwne zarówno wirusa HIV-1 i HIV-2. Najskuteczniejsze ekstrakty przeciwko HIV-1 i HIV-2 wynosiły odpowiednio Cinnamomum cassia (kora) i Cardiospermum helicacabum . Związek eugenol, który jest głównym składnikiem olejku z liści drzewa cynamonowego, ma właściwości przeciwwirusowe in vitro, zarówno wobec HSV-1 i HSV-2 (opryszczka narządów płciowych) W 2003 r  Narodowe Instytuty Zdrowia potwierdziły korzyści z włączenia cynamonu do diety chorych na cukrzycę typu 2. Badania przeprowadzone w 2007 roku i opublikowane w Journal of Medicinal Chemistry sugerują, że określone terpenoidy roślinne zawarte w cynamonie mają silne właściwości przeciwwirusowe. Kora cynamonu, składnik medycyny tradycyjnej japońskiej Mao-do, została opisana w 2008 roku w badaniach opublikowanych w Journal of General Virology, jako mająca właściwości przeciwwirusowe. W 2011 roku zostały przeprowadzone badania izolowanych substancji (CEppt) wchodzących w  skład cynamonu, które potwierdzają spowolnienie  rozwoju choroby Alzheimera u myszy.    

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑
  • Zioła i przyprawy twojej kuchni

    Poznaj historię, zastosowanie w kuchni oraz receptę na zdrowie