Czosnek

Dodaj do ulubionych

Czosnek

Czosnek - Allium sativum - powszechnie nazywany czosnkiem, jest gatunkiem z rodzaju cebuli. Bliscy krewni czosnku to cebula, szalotka, por. Jego historia sięga 6000 tysięcy lat, czosnek pochodzi z Azji Środkowej i dawnych regionów Morza Śródziemnego. Wiadomo iż starożytni Egipcjanie używali czosnku zarówno w celach leczniczych jak i kulinarnych. Ostry gryzący smak i aromat, król przypraw.

Zastosowanie w kuchni - czosnek występuje w postaci świeżej, miażdżonej lub w proszku.  Znajdziemy go w kuchniach całego świata, szczególnie jako dodatek do ryb, drobiu, dziczyzny, warzyw, zup, fasoli, sals, dressingów i marynat. Jest również doskonałym dodatkiem do pieczywa.

Właściwości czosnku

Co sprawia że czosnek ma tak okropny zapach, a po jego zjedzeniu nie oddamy się namiętnym pocałunkom ? Winowajcą jest duża zawartość siarki. Ajoeny będące inhibitorami agregacji płytek krwi (wydłużają czas krwawienia, działają przeciw zakrzepowo). Czosnek zwiększa wydzielanie soku żołądkowego, chroniąc równocześnie przed zgagą, działa żółciopędnie i przeciwskurczowo, wpływa również korzystnie na drogi oddechowe, reguluje florę bakteryjną i sprzyja lepszemu ukrwieniu naczyń wieńcowych. Działa jak łagodny antybiotyk ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciw robacze, przeciwgrzybiczne. Świeży sok hamuje rozwój wirusów grypy, obniża gorączkę i ciśnienie krwi. Ostatnie badania potwierdzają również korzystne działanie przeciw miażdżycowe oraz obniżającą poziom cholesterolu we krwi. Dawka korzystna dla naszego zdrowia to 1-2 ząbki czyli 3-5 gram dziennie.  

Właściwości czosnku - Recepta na zdrowie 

Czosnek jest najzdrowszy wtedy, gdy zostanie przeciśnięty przez wyciskarkę albo zmiażdżony. Pamiętajmy, że powinien być przechowywany w lodówce. Pomaga zapobiegać chorobom serca, astmie, cukrzycy, grypie i rakowi żołądka. Działa przeciwpasożytniczo, przeciwgrzybicznie i przeciwfermentacyjnie.

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca

Luki w pamięci: normalne zjawisko czy powód do obaw?

comments powered by Disqus

Powrót ↑
  • Zioła i przyprawy twojej kuchni

    Poznaj historię, zastosowanie w kuchni oraz receptę na zdrowie