Gałka Muszkatołowa

Dodaj do ulubionych

Gałka Muszkatołowa

Muszkatołowiec korzenny - gatunek drzewa z rodziny muszkatołowcowatych. Jego nasiona znane są jako gałka muszkatołowa. Wiadomo, że była cenioną, kosztowną przyprawą europejskiej średniowiecznej kuchni za swoje właściwości lecznicze, kulinarne jak i środek konserwujący. W czasach elżbietańskich wierzono że gałka muszkatołowa może odwrócić plagę, stała się wtedy bardzo popularna a jej cena gwałtownie wzrosła. Walory smakowe - słodkawa i silnie rozgrzewająca.

Zastosowanie w kuchni - gałka muszkatołowa występuje w całości albo w postaci mielonej. Najsilniejszy aromat wydziela gdy zetrze się ją i doda pod koniec gotowania. Dodawana do zup, sosów, dań z sera i owoców morza. Komponuje się ze szpinakiem i kalafiorem.

Recepta na zdrowie - gałka muszkatołowa w naturalny sposób poprawia trawienie, ułatwia odkrztuszanie, uwalnia gazy i zmniejsza ból.

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑
  • Zioła i przyprawy twojej kuchni

    Poznaj historię, zastosowanie w kuchni oraz receptę na zdrowie