Imbir

Dodaj do ulubionych

Imbir

Korzeń imbiru - konsumowany jako przysmak, ma swoje zastosowanie w kuchni oraz właściwości lecznicze. Liczni członkowie jego rodziny to, kurkuma, kardamon i galangal. Uprawa imbiru rozpoczęła się w Azji Południowej. Walory smakowe imbiru to intensywny aromat i smak, ze świeżą, trochę słodką, a trochę drzewną nutą co jest zasługą zingiberolu ( składnik olejku eterycznego ). Substancje żywicowe m.in. gingerol i zinferon, odpowiadają za palący, lekko gorzkawy smak. Wszystkie substancje zawarte w imbirze mają lecznicze właściwości.

Zastosowanie w kuchni - imbir w postaci świeżych korzeni lub mielony. Stosowany przede wszystkim w Chinach i Indiach. Doskonały dodatek do ciast i pierników. Przyprawia mięso, marynaty, warzywa, owoce, ciastka.

Właściwości lecznicze imbiru - Recepta na zdrowie

Imbir przeciwdziała chorobie lokomocyjnej, łagodzi obolałość mięśni, zapalenia stawów, bóle głowy, wzdęcia i bóle menstruacyjne, poprawia krążenie. Działa przeciwzapalnie i rozrzedza krew.

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑
  • Zioła i przyprawy twojej kuchni

    Poznaj historię, zastosowanie w kuchni oraz receptę na zdrowie