Kardamon

Dodaj do ulubionych

Kardamon

Kardamon - gatunek byliny należący do rodziny imbirowatych.Występuje w stanie dzikim na Półwyspie Indyjskim, Cejlonie, Chinach i Indonezji.W starożytnym Egipcie był używane jako dodatek do perfum. Zajmuje trzecie miejsce na świecie, jego wartość rynkową wyprzedza tylko szafran i wanilia .

Kardamon - Zastosowanie w kuchni - kardamon ma niepowtarzalny smak, posiada silnym aromatycznym zapachu żywicy. Czarny kardamon ma wyraźnie palony, choć nie gorzki zapach, jest ożywczy dając odczucie chłodu porównywane często z miętą. Występuje jako nasiona lub w postaci zmielonej. Bardzo popularny w kuchni indyjskiej. Pasuje do curry, ryżu i wypieków. Pyszny w herbatach  ziołowych.

Recepta na zdrowie - zielony kardamon jest szeroko stosowany w Azji Południowej w leczeniu zakażeń zębów i dziąseł. Zapobiega i leczy zakażenia gardła, przekrwienia płuc, gruźlicę oraz zapalenie powiek. Pomaga przy niestrawności, astmie, chorobach dróg trawiennych, przykrym oddechu, okrężnicy spastycznej i wymiotach. Jest cenionym afrodyzjakiem na Bliskim Wschodzie.

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑
  • Zioła i przyprawy twojej kuchni

    Poznaj historię, zastosowanie w kuchni oraz receptę na zdrowie