Kminek

Dodaj do ulubionych

Kminek

Kminek - jest stosowany od czasów starożytnych. Nasiona kminku wydobyte po syryjskiej stronie Tell ed-der zostały datowane na drugie tysiąclecie przed naszą erą. Początkowo uprawiany w Iranie, wymieniany w Biblii zarówno w Starym jak i Nowym Testamencie. Starożytni Grecy trzymali ziarna kminku na stole, tak jak my trzymamy sól, ta praktyka pozostała do dzisiaj w Maroko. Dziś uprawiany w Iranie, Uzbekistanie, Turcji, Maroko, Egipcie, Indiach , Chinach oraz Syrii.  Kminek na charakterystyczny smak i silny, ciepły aromat .

Zastosowanie w kuchni - kminek występuje w postaci nasion albo mielony. Pyszny z fasolą, dipami, gulaszami, jagnięciną, wołowiną i sosami.

Właściwości kminku - Recepta na zdrowie 

Kminek poprawia funkcjonowanie wątroby, łagodzi gazy, kolki.  

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑
  • Zioła i przyprawy twojej kuchni

    Poznaj historię, zastosowanie w kuchni oraz receptę na zdrowie