Kolendra

Dodaj do ulubionych

Kolendra

Kolendra - została znaleziona w grobowcu Tutenchamona, wzmianki o kolendrze możemy również znaleźć z Biblii. Kolendra rośnie dziko na dużym obszarze Bliskiego Wschodu i południowej Europy, dlatego trudno jest dokładnie określić jej pochodzenie. Piętnaście suszonych mericarps znaleziono w Pre-Pottery w Izraelu pochodzących z czasów  Neolitu, mogą być one najstarszym znaleziskiem archeologicznym związanym z kolendrą.

Zastosowanie w kuchni - Kolendra występuje jako nasiona albo w postaci zmielonej, znana w kuchni Ameryki Łacińskiej i Indii. Pasuje jako dodatek do zup, dań z pomidorów, marchwi, ryb, drobiu, jajek, fasoli i ryżu, oraz na przybranie.

Włeściwości kolendry/Recepta na Zdrowie - Kolendra leczy wzdęcia, bóle i dolegliwości jelitowe.              

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑
  • Zioła i przyprawy twojej kuchni

    Poznaj historię, zastosowanie w kuchni oraz receptę na zdrowie