Koper

Dodaj do ulubionych

Koper 

Koper - w zależności od rejonu uprawy, jest ziołem jedno lub wieloletnim. Pochodzi z rejonów obszaru wokół Morza Śródziemnego i południa Rosji. Kilka gałązek koperku znaleziono w grobowcu Amenhotepa II, inne archeologiczne dowody na istnienie kopru pochodzą z końca neolitu. W językach semickich znany jako shubit talmed. Dziesięcina była wypłacana  w nasionach, liściach i łodygach.

Zastosowanie w kuchni - koper występuje w postaci świeżej, suszonej lub jako nasiona. Znany w kuchni północno i wschodnio europejskiej. Poprawia smak dań z ryby, ogórków, fasoli, sałatek, zup, dresingów, ziemniaków, serka wiejskiego, potraw z jajek i dipów.

Właściwości kopru - Recepta na zdrowie 

Koper pomaga przy niestrawności, kolkach, przykrym oddechu i bezsenności.

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑
  • Zioła i przyprawy twojej kuchni

    Poznaj historię, zastosowanie w kuchni oraz receptę na zdrowie