Koper Włoski - Fenkuł

Dodaj do ulubionych

Koper Włoski

Fenkuł - Koper włoski - koper słodki, gatunek rośliny dwuletniej, czasem byliny, zaliczany do rodziny selerowatych. Jest uprawiany od wieków w wielu regionach świata. Roślina uprawna, lecznicza, surowiec zielarski, kosmetyczny oraz kulinarny. Koper włoski charakteryzuje się słodkawym, łagodnym smakiem i silnym anyżkowym zapachem.

Zastosowanie w kuchni 

Koper włoski ( fenkuł ) występuje w postaci świeżej, suszonych liści bądź nasion. Szczególnie pasuje do dań z ryb, indyka, kapusty, cebuli, sosów pomidorowych i gulaszu. Dodaje aromatu ciastom.

Właściwości kopru włoskiego - Recepta na zdrowie

Koper włoski (fenkuł) poprawia trawienie i zawiera fitoestrogen. Odświeża oddech. Ma działanie wiatropędne oraz mlekopędne (pobudza laktację). Działa przeciwkaszlowo, pobudza wydzielanie żółci i soku żołądkowego. Napar może być stosowany do przemywania tłustej skóry.

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑
  • Zioła i przyprawy twojej kuchni

    Poznaj historię, zastosowanie w kuchni oraz receptę na zdrowie