Kurkuma

Dodaj do ulubionych

Kurkuma - nazywana także szafranicą lub żółcieniem. Rodzaj bylin z rodziny imbirowatych. Kurkuma jest używana do wielu potraw, jest też składnikiem wielu mieszanek przyprawowych m.in curry, któremu nadaje kolor. W Indiach kurkuma rozpowszechniona jest jako środek przyspieszający gojenie się ran. Łagodna i aromatyczna.

Zastosowanie kurkumy

Kurkuma to żółtawy kuzyn imbiru, ułatwia trawienie tłuszczy. Stosowana przede wszystkim do potraw curry, fasoli, dań z ryb oraz tofu.

Właściwości kurkumy 

Kurkuma zawiera przeciwutleniacze neutralizuje wolne rodniki, ma działanie antynowotworowe, leczy zapalenie stawów i powstrzymuje zatrucia pokarmowe(przede wszystkim salmonellę). Substancje zawarte w kurkumie mają silne działanie przeciwwirusowe, przeciwgrzybiczne oraz przeciwbakteryjne. Obecnie trwają intensywne badania nad zastosowaniem substancji zawartych w kurkumie w profilaktyce i leczeniu chorób takich jak: reumatoidalne zapalenie stawów, cukrzyca, choroba Alzheimera. Dotychczasowe wyniki badań wydają się bardzo obiecujące.

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca

Luki w pamięci: normalne zjawisko czy powód do obaw?

comments powered by Disqus

Powrót ↑
  • Zioła i przyprawy twojej kuchni

    Poznaj historię, zastosowanie w kuchni oraz receptę na zdrowie