Liść laurowy

Dodaj do ulubionych

Liść laurowy

Liść laurowy – aromatyczny liść zatoki Laur (Laurus nobilis, Lauraceae). Laur można znaleźć jako centralny element w wielu starożytnych mitologiach, które gloryfikują drzewo jako symbol honoru. W epoce elżbietańskiej, niektórzy ludzie wierzyli, że liście laurowe włożone pod poduszkę w wigilię Dnia Świętego Walentego, pozwalały  zobaczyć swojego przyszłego męża we śnie.

Zastosowanie w kuchni - liście laurowe mają ostry i gorzki smak. .Występują w postaci świeżych lub suszonych liści.  Używane do przyprawiania zup, gulaszy, pieczeni, pasztetów, sosów i marynat. Pamiętajmy aby usunąć je przed podaniem potrawy.

Liść laurowy właściwości - Recepta na zdrowie: liście laurowe w Średniowieczu miały przypisane magiczne właściwości. Wierzono, że mogą wywołać poronienie. Liść laurowy obniża wysokie stężenie cukru we krwi, leczy migrenę  i wrzody żołądka, ma również właściwości przeciwgrzybiczne. Olej laurowy jest przydatny przy siniakach i zwichnięciach. Wspomaga i wzmacnia układ trawienny.

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca

Luki w pamięci: normalne zjawisko czy powód do obaw?

comments powered by Disqus

Powrót ↑
  • Zioła i przyprawy twojej kuchni

    Poznaj historię, zastosowanie w kuchni oraz receptę na zdrowie