Majeranek

Dodaj do ulubionych

Majeranek pochodzi z Azji Mniejszej. Majeranek jest popularną przyprawą uprawia się go nie tylko w krajach basenu Morza Śródziemnego, ale także w Europie Środkowej i Wschodniej. Afrodyta, bogini milosci i piękna uważała majeranek za sybol szczęścia. Grecki bóg Hymen był często przedstawiany z wieńcem majeranku. Prawdopodobnie był najważniejszym biblijnym ziołem błędnie przetłumaczonym jako hryzop. Właściwości lecznicze majeranku są docenianiane w medycynie ludowej Majeranek działa jako lek: wykrztuśny i uspokajający kaszel zwłaszcza w połączeniu z tymiankiem. Łagodzi bóle menstruacyjne i bronchity, koi nerwy i pomaga na bezsenność. Słodki majeranek jest bardzo aromatyczny. Jest słabszym kuzynem oregano, stosowany również przy produkcji perfum!

 Zastosowanie majeranku

Majeranek występuje w postaci świeżych albo suszonych liści. Często pojawia się w kuchni greckiej, francuskiej, włoskiej, polskiej. Jest pysznym dodatkiem do sosów, zup, mięs, nadzień i sałatek.  

Właściwości majeranku 

Majeranek stosowany w medycynie ludowej jako lek , wykrztuśny i uspokajający kaszel zwłaszcza w połączeniu z tymiankiem. Łagodzi bóle menstruacyjne i bronchity, koi nerwy i pomaga na bezsenność.  

Właściwości lecznicze majeranku

Majeranek reguluje trawienie, pomaga w nieżycie żołądka i chorobach układu pokarmowego. Ze względu na dużą zawartość garbników (do 1% w suchym zielu) zalecany przy biegunkach. Herbatka z ziela ma właściwości uspokajające. Olejek bywa używany do inhalacji przy nieżytach górnych dróg oddechowych (bóle zatok, kaszel, katar).                                                                                                                          

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑
  • Zioła i przyprawy twojej kuchni

    Poznaj historię, zastosowanie w kuchni oraz receptę na zdrowie