Mięta

Dodaj do ulubionych

Mięta

Mięta - gatunek rośliny jasnotowatej. Roślina lecznicza, surowiec zielarski, kosmetyczny, kulinarny. Mięta ma łagodny aromat i delikatny smak.

Choć wzmianki o mięcie znajdują się już w starożytnych pismach, to znana nam mięta pieprzowa została odkryta dopiero około 350 lat temu w Anglii. Powstała ona ze spontanicznego zmieszania się dwóch gatunków: mięty nadwodnej i mięty zielonej. Szybko została wprowadzona do uprawy i rozpowszechniła się w Europie.

Zastosowanie w kuchni  - mięta występuje w całości albo w postaci suszonych liści. Idealna jako dodatek do jagnięciny, groszku, sałatek, soczewicy, i napojów.

Właściwości mięty - Recepta na zdrowie 

Już w starożytnych Chinach i Egipcie znano właściwości roślin z rodziny mięty. Egipcjanie oprócz właściwości leczniczych wykorzystywali miętę przy balsamowaniu zwłok.

Mięta ma szerokie właściwości lecznicze pomaga złagodzić zmęczenie, gazy, problemy z pęcherzykiem żółciowym, poranne nudności i mdłości. Działa przeciwbakteryjnie zwalcza pasożyty, mikroby i wspomaga trawienie.

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑
  • Zioła i przyprawy twojej kuchni

    Poznaj historię, zastosowanie w kuchni oraz receptę na zdrowie