Oregano

Dodaj do ulubionych

Oregano (lebiodka pospolita) jest rośliną przyprawowa w kuchni wielu narodów, głównie zachodnich. Oregano zawdzięcza swój niepowtarzalny aromat i smak dzięki świeżym liściom, które również po wysuszeniu zachowują swoje walory smakowe. Hipokrates używał oregano jako środka antyseptycznego. Nie bez powodu więc oregano zawiera najwięcej przeciwutleniaczy ze wszystkich ziół. Ma pikantny, łagodnie aromatyczny zapach i smak.

Zastosowanie oregano

Oregano występuje w postaci świeżych ziół,bądź suszonych liści. Najlepiej gdy dodawane jest pod koniec gotowania, w przeciwnym razie robi się gorzkie. Podstawowy składnik kuchni śródziemnomorskiej, dobra do przyprawiania dań z pomidorów, warzyw, dresingów do sałatek i sosów.

Właściwości oregano

Głównym składnikiem oregano jest olejek eteryczny zwany olejkiem tymolowym (olej z oregano), zawierający tymol, karwakrol i seskwiterpeny. W oleju z oregano występują składniki czynne takie jak: garbniki, flawonoidy (apigenina, luteolina), kwas kawowy i kwas ursolowy i fitosterole.

Działanie lecznicze olejku z oregano:

Olejek z oregano ma właściwości wykrztuśne, dezynfekujące, przeciwbiegunkowe, atybakteryjne, antywirusowe, moczopędne, przeciwskurczowe, wiatropędne, odtruwające. Zewnętrznie olejek tymolowy wykorzystuje się do płukania gardła, wzmacniających kąpieli oraz przy trudno gojących się ranach skóry i świądzie. Oregano łagodzi nudności, kolki i chorobę lokomocyjną.

 

                 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑
  • Zioła i przyprawy twojej kuchni

    Poznaj historię, zastosowanie w kuchni oraz receptę na zdrowie