Żurawina - Owoc żurawiny i jego właściwości dla zdowia

Dodaj do ulubionych

Żurawina to bardzo zdrowy owoc wyodrębniony z rodziny wrzosowatych. Któż nie zna drobnych, czerwonych i cierpkich owoców żurawiny – drobnej, wiecznie zielonej krzewinki? Żurawina niegdyś rosła ona powszechnie na torfowiskach i w bagiennych lasach Europy północnej i wschodniej, a także na Syberii, w Kanadzie i na północy Stanów Zjednoczonych. Niestety na skutek osuszania bagien i torfowisk obecnie w Europie występuje coraz rzadziej. Żurawina ma właściwości niezastąpione dla zdrowia.

Gdzie w Polsce rośnie żurawina

W Polsce spotykana jest dziko rosnąca żurawina błotna (Vaccinium oxycoccus) głównie w Puszczy Knyszyńskiej, Białowieskiej, lasach biłgorajskich i na Pomorzu Zachodnim. Gatunkiem uprawnym, występującym rdzennie na północy kontynentu amerykańskiego, jest żurawina wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon).Oba te gatunki mają czerwone owoce, o charakterystycznym kwaśnym smaku.

Żurawina właściwosci

Właściwości żurawiny od dawna były wykorzystywane przez zielarzy do leczenia zapaleń dróg moczowych, kamicy nerkowej i jako środek wzmacniający odporność organizmu. Potwierdziły to badania przeprowadzone w ostatnim dziesięcioleciu w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i Izraelu. Udowodniły one korzystny efekt leczenia żurawiną w zapaleniach dróg moczowych i miażdżycy. O zainteresowaniu Amerykanów żurawiną świadczy nie tylko fakt, że w wielu uznanych ośrodkach akademickich i szpitalach klinicznych prowadzone są badania jej leczniczych właściwości, ale i to, że powstały nawet muzea poświęcone żurawinom. Jedno z nich, Cranberry World Visitors’ Center, znajduje się w Plymouth, w stanie Massachusetts.

 

Wartości odżywcze żurawiny

Żurawina jest także cennym źródłem naturalnych witamin i soli mineralnych. Posiada bogate zasoby naturalnej witaminy C i z tego powodu zalecano sok z żurawin na przeziębienia. Jest ona również bogatym źródłem naturalnych antyoksydantów o sile działania porównywalnej z czerwonym winem, co powoduje że wskazania do stosowania żurawin są szerokie. Szczególnie jednak zaleca się je we wszystkich zakażeniach układu moczowego, zwłaszcza tych nawracających, kiedy leki przeciwbakteryjne stosujemy często i przewlekłe. Dotyczy to głównie dzieci z wadami układu moczowego i chorych na kamicę nerkową.

W Polsce dostępna jest głównie żurawina błotna. W sezonie jesiennym można łatwo kupić na targowiskach świeże owoce z bieżących zbiorów. Są one bardzo cierpkie i do spożycia nadają się w postaci przetworzonej. Najzdrowszy jest świeżo wyciśnięty sok. Owoce żurawiny można również zamrozić i przechowywać przez kilka miesięcy. Sok z zamrożonych owoców niewiele traci ze swych odżywczych i leczniczych właściwości. Z żurawiny warto też przygotować kompoty, kisiele, galaretki i konfitury. Jednym z najpopularniejszych i najsmaczniejszych przetworów jest tzw. żurawina do mięsa.

W aptekach i sklepach zielarskich dostępne są preparaty z żurawin w postaci soku i kapsułek.

dr Bożena Ryczkowska

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑