Hummus

Dodaj do książki
Ocena


Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania:

Hummus, czyli zmielona ciecierzyca. Zajadać z chlebem pita, zwykłym lub warzywami. 

 




Składniki

  • ciecierzyca z puszki, odcedzona - 2 szklanki
  • pasta tahini - 0,33 szklanki
  • sok z cytryny - 0,25 szklanki
  • sól - 1 łyżeczka
  • ząbki czosnku zgniecione - 2 sztuki
  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • papryka - 1 szczypta
  • świeża pietruszka mielona - 1 łyżeczka

Przygotowanie

1. Umieścić ciecierzycę, pastę tahini, sok z cytryny, sól i pieprz w blenderze lub robocie kuchennym. Wymieszać, aż mieszanka będzie gładka. Przelać hummus do miski.

2.  Skropić wszystko oliwą z oliwek, a następnie posypać papryką i pietruszką. 

Źródło: http://allrecipes.com/Recipe/Hummus-III/Detail.aspx?evt19=1

comments powered by Disqus

Powrót ↑