Łosoś przepis - Łosoś pieczony słodko-kwaśny

Dodaj do książki
Ocena


Czas przygotowania: 20 min
Czas gotowania: 15 min

Przepis na łososia - Pyszny pieczony łosoś w królewskim wydaniu.Wilgotny słodko-kwaśny w wykwintnym grejpfrutowym sosie salsa. Palce lizać..




Składniki

  • papryka w proszku - 1,5 łyżeczki
  • cebula w proszku - 1 łyżeczka
  • czosnek w proszku - 1 łyżeczka
  • sól - 0,25 łyżeczki
  • oregano - 0,25 łyżeczki
  • tymianek - 0,25 łyżeczki
  • czarny pieprz mielony - 0,25 łyżeczki
  • pieprz cayenne - 0,15 łyżeczki
  • brązowy cukier - 1,5 łyżeczki
  • łosoś - 450 g
  • olej kukurydziany - 2 łyżeczki
  • kawałki grejpfruta - 2 szklanki
  • zielona cebula posiekana - 0,33 szklanki
  • czerwona papryka posiekana - 0,25 szklanki
  • świeża kolendra posiekana - 0,25 szklanki
  • papryczka jalapeno pokrojona w kostkę - 1 sztuka

Przygotowanie

1. Rozgrzać piekarnik do 190 C.

2. W małej misce, wymieszać paprykę, cebulę, czosnek w proszku, sól, oregano, tymianek, czarny pieprz, pieprz cayenne i brązowy cukier. 

3. Pokroić łososia na 4 części, a następnie obtoczyć w oleju i zrobionej mieszance (z przypraw).

4. Piec przez 15-20 minut.

5. Wymieszać pokrojonego grejpfruta z zieloną cebulą, czerwoną papryką, kolendrą i papryczką jalapeno. Grejpfrutowa salsa może być przygotowana wcześniej (należy wtedy przechować ją w lodówce).

6. Upieczonego łososia podawać (ze zrobioną salsą).

Źródło: http://allrecipes.com/Recipe/Sweet-and-Spicy-Salmon-with-Grapefruit-Salsa

comments powered by Disqus

Powrót ↑