Mocno bananowy chleb

Dodaj do książki
Ocena


Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 1 h 5 min

Po co niwelować bananowy smak? Ten przepis używa go w całości. Mocno bananowy chleb, w sam raz na śniadanie lub lunch.




Składniki

  • mąka uniwersalna - 2 szklanki
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka
  • sól - 0,25 łyżeczki
  • masło - 0,5 szklanki
  • brązowy cukier - 0,75 szklanki
  • jajka ubite - 2 sztuki
  • banany dojrzałe, zgniecione - 2,33 szklanki

Przygotowanie

1. Rozgrzać piekarnik do 175 C. Natłuścić foremke do ciasta/chleba.

2. W dużej misce, wymieszać makę, sode oczyszczoną i sól. W oddzielnej misce, wymieszać masło i brązowy cukier. Dodać jajka i banany. Wymieszać na gładką masę. Wymieszać zrobione mieszanki, a następnie wlać wszystko do przygotowanej wcześniej foremki. 

3. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 60-65 minut. Jeśli wykałaczka wychodzi czysta to chleb jest gotowy do wyjęcia. Zostawić chleb w foremce na 10 minut (w temperaturze pokojowej).

Źródło: http://allrecipes.com/Recipe/Banana-Banana-Bread/Detail.aspx

comments powered by Disqus

Powrót ↑