Naleśniki z bananami i masłem orzechowym

Dodaj do książki
Ocena


Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 15 min

Pyszne naleśniki z bananami i masłem orzechowym. W wersji alternatywnej można użyć syropu klonowego lub truskawkowego. Można zamrozić na później (dobrym sposobem na spożycie takich naleśników jest podgrzanie ich w opiekaczu). 




Składniki

  • mąka - 1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia - 2 łyżki
  • cukier - 1 łyżka
  • sól - 0,5 łyżeczki
  • mleko - 1,25 szklanki
  • banan zgnieciony - 1 sztuka
  • masło orzechowe - 0,33 szklanki
  • jajko - 1 sztuka
  • olej rzepakowy - 1 łyżka
  • ekstrakt z wanilii - 1 łyżeczka

Przygotowanie

1. W misce, wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól. W oddzielnej misce, ubić mleko, banany, masło orzechowe, jajka, olej rzepakowy i ekstrakt z wanilii. Połączyć i wymieszać zrobione mieszanki.

2. Rozgrzać olej lub masło na patelni (na średnim ogniu). Wlać 1/4 szklanki zrobionej mieszanki na rozgrzaną patelnię i zaczekać, aż na powierzchni pojawią się bąbelki. Używając szpachelki, przerzucić naleśnika na drugą stronę i usmażyć na złoto-brązowy kolor (ok. 2-3 minuty). Powtórzyć czynność dla kolejnych naleśników. Podawać na ciepło.

Źródło: http://allrecipes.com/Recipe/Peanut-Butter-Banana-Pancakes

comments powered by Disqus

Powrót ↑