Naleśniki z mąki kukurydzianej

Dodaj do książki
Ocena


Czas przygotowania: 5 min
Czas gotowania: 10 min

Pyszne i proste naleśniki z mąki kukurydzianej, które świetnie nadają się na śniadanie. 




Składniki

  • mąka - 0,75 szklanki
  • mąka kukurydziana - 0,75 szklanki
  • cukier - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 0,5 łyżeczki
  • soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
  • sól - 0,5 łyżeczki
  • maślanka - 1,25 szklanki
  • jajka - 2 sztuki
  • masło roztopione i schłodzone - 3 łyżki

Przygotowanie

1. W dużej misce, wymieszać mąkę, mąkę kukurydzianą, cukier, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i sól. W oddzielnej misce, ubić jajka, maślankę i masło. Połączyć i dobrze wymieszać zrobione mieszanki.

2. Rozgrzać olej na patelni (na średnim/dużym ogniu). Wlać 1/4 szklanki zrobionej mieszanki na rozgrzaną patelnię i smażyć, aż zbrązowieje (ok. 1 minuta). Używając szpachelki, przerzucić naleśnika na drugą stronę i usmażyć na brązowy kolor (ok. 1 minuta). Powtórzyć czynność dla kolejnych naleśników.

Źródło: http://allrecipes.com/Recipe/Cornbread-Pancakes

comments powered by Disqus

Powrót ↑