Piersi z kurczaka marynowane w sosie teriyaki

Dodaj do książki
Ocena


Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 15 min

Piersi z kurczaka marynowane w sosie teriyaki, cytrynie, czosnku, oleju sezamowym, a następnie grillowane. Bardzo proste do zrobienia i perfekcyjne na ciepłe wakacyjne noce.

 




Składniki

  • piersi z kurczaka bez skóry i bez kości - 4 sztuki
  • sos teriyaki - 1 szklanka
  • sok z cytryny - 0,25 szklanki
  • świeży czosnek zgnieciony - 2 łyżeczki
  • olej sezamowy - 2 łyżeczki

Przygotowanie

1. W dużej plastikowej torebcę, umieścić: kurczaka, sos teriyaki, sok z cytryny, czosnek, olej sezamowy. Potrząsnąć, a następnie wstawić do lodówki na 24 godziny, przewracając od czasu do czasu na drugą stronę. 

2. Rozgrzać grill na wysoką temperaturę.

3. Natłuścić ruszt.

4. Wyjąć kurczaka z torebki. Grillować przez 6-8 minut na każdej ze stron, lub do momentu kiedy soki będą widoczne. 

Źródło: http://allrecipes.com/Recipe/Easy-Grilled-Chicken-Teriyaki/Detail.aspx?evt19=1

comments powered by Disqus

Powrót ↑