Risotto z pieczarkami

Dodaj do książki
Ocena


Czas przygotowania: 10 min
Czas gotowania: 35 min

Przepyszne risotto z pieczarkami z warzywnym bulionem, śmietaną i świeżymi warzywami. Podawać jako dodatkowy posiłek lub główne danie!




Składniki

  • oliwa z oliwek - 1 łyżka
  • cebule małe, drobno posiekane - 3 sztuki
  • ząbek czosnku zgnieciony - 1 sztuka
  • świeża pietruszka zgnieciona - 1 łyżeczka
  • seler zmielony - 1 łyżeczka
  • sól - do smaku
  • pieprz - do smaku
  • świeże pieczarki posiekane - 1,5 szklanki
  • mleko - 1 szklanka
  • śmietana 36% - 1 szklanka
  • ryż - 1 szklanka
  • bulion warzywny ugotowany - 5 szklanek
  • masło - 1 łyżeczka
  • parmezan starty - 90 g

Przygotowanie

1. Rozgrzać olej na dużej patelni (na średnim ogniu). Smażyć cebulę i czosnek do momentu, kiedy cebula będzię miękka, a czosnek lekko przyrumieniony. Wyjąć czosnek, a następnie dodać pietruszkę, selera, sól i pieprz. Smażyć, aż seler będzie miękki. Dodać pieczarki. Zmniejszyć ogień na wolny i kontuuować podsmażanie, aż pieczarki będą miękkie.

2. Wlać mleko i śmietanę do patelni, i dorzucić ryż. Poddusić. Dodać bulion warzywny (szklanke za szklanką), aż wszystko zostanie wchłonięte.

3. Kiedy ryż będzie gotowy, dodać masło i parmezan, a następnie zdjąć z ognia. Podawać na ciepło.

Źródło: http://allrecipes.com/Recipe/Mushroom-Risotto/Detail.aspx

comments powered by Disqus

Powrót ↑