Skrzydełka z kurczaka na ostro (Buffalo Wings)

Dodaj do książki
Ocena


Czas przygotowania: 15 min
Czas gotowania: 15 min

Skrzydełka z kurczaka na ostro wzorowane na jednej z popularniejszych restauracjach serwujących tzw. "Buffalo Wings".

 




Składniki

  • olej - 1 l
  • masło - 50 g
  • sos chili ostry - 0,75 szklanki
  • czarny pieprz mielony - szczypta
  • czosnek granulowany - szczypta
  • mąka pszenna - 0,5 szklanki
  • papryka - 0,75 łyżeczki
  • pieprz cayenne - 0,75 łyżeczki
  • sól - 0,25 łyżeczki
  • skrzydełka z kurczaka - 10 sztuk

Przygotowanie

1. Rozgrzać olej w głębokiej patelni lub frytkownicy do 190°C. Oleju powinno być tyle, aby skrzydełka były w nim całkowicie zanurzone, czyli około 2,5 cm głębokości.

2. W małym rondelku na małym ogniu roztopić masło i połączyć z ostrym sosem, pieprzem i czosnkiem granulowanym.

3. Gdy masło się roztopi, a składniki dobrze się razem wymieszają, zdjąć z ognia i pozostawić do podania.

4. W małej misce wymieszać mąkę z papryką, solą i pieprzem cayenne.

5. Włożyć skrzydełka do dużego nieporowatego szklanego naczynia lub miski i posypać mąką z przyprawami tak, by się nią równomiernie pokryły.

6. Przykryć naczynie i wstawić do lodówki na 60 do 90 minut.

7. Smażyć panierowane skrzydełka w gorącym oleju przez 10 do 15 minut, aż zaczną miejscami brązowieć.

8. Usmażone przełożyć do miski, zalać przygotowanym pikantnym sosem i wymieszać. Podać.

Źródło: http://allrecipes.pl/przepis/349/skrzyde-ka-z-kurczaka-na-ostro.aspx

comments powered by Disqus

Powrót ↑