Słodkie skrzydełka z kurczaka

Dodaj do książki
Ocena


Czas przygotowania: 1 h 35 min
Czas gotowania: 5 min

Delikatne i pyszne skrzydełka z kurczaka w wersji na słodko. 

 




Składniki

  • sos sojowy - 0,5 szklanki
  • cukier brązowy - 0,25 szklanki
  • olej roślinny - 0,5 łyżki
  • świeży imbir - 0,5 łyżeczki
  • czosnek granulowany - 0,5 łyżeczki
  • skrzydełka z kurczaka - 700 g

Przygotowanie

1. W naczyniu żaroodpornym wielkości około 23x33 cm wymieszać sos sojowy z brązowym cukrem, olejem, imbirem i czosnkiem.

2. Mieszać, dopóki cukier całkowicie się nie rozpuści.

3. Zanurzyć skrzydełka kurczaka w przygotowanym sosie tak, by dokładnie je nim pokryć.

4. Przykryć naczynie i wstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny. Po 2 godzinach odwrócić skrzydełka.

5. Nagrzać piekarnik do175°C.

6. Piec kurczaka pod przykryciem w temperaturze 175°C przez 45 minut, po czym odwrócić skrzydełka i polać sosem zaczerpniętym z dna naczynia. Następnie piec bez przykrycia przez kolejne 50 minut.

Źródło: http://allrecipes.pl/przepis/347/skrzyde-ka-kurczaka-na-s-odko.aspx

comments powered by Disqus

Powrót ↑