Muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady


Ocena


Autor: basiexx

Pyszne muffiny czekoladowe z kawałkami czekolady




Składniki

  • masło - 150 g
  • czekolada dowolna - 150 g
  • mąka - 300 g
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona - 0,5 łyżeczki
  • kakao - 2 łyżki
  • kawa zbożowa - 1 łyżka
  • cukier - 1 szklanka
  • cukier wanilinowy - 1 łyżka
  • jajka - 2 sztuki
  • mleko - 170 ml

Przygotowanie

1. Piekarnik nagrzać do 190 stopni C (u mnie góra i dół bez termoobiegu). Formę na muffiny wyłożyć 12 papilotkami. Masło roztopić i ostudzić. Czekoladę pokroić na kawałeczki.

2. Mąkę przesiać do miski razem z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, kawą zbożową. Jeszcze raz przesiać w celu dokładnego wymieszania składników. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać, odstawić.

3. Jajka rozmiksować w drugiej misce razem z mlekiem i ekstraktem z wanilii (jeśli nie używaliśmy cukru wanilinowego).

4. Teraz wszystkie składniki delikatnie łączymy za pomocą łyżki: do sypkich, przesianych składników dodajemy masę jajeczną i kilkakrotnie delikatnie mieszamy łyżką, dodajemy roztopione masło a za chwilę posiekaną czekoladę. Mieszamy krótko (3 - 4 ruchy łyżką), ciasto ma być lekko grudkowate, ale surowa mąka nie powinna być widoczna.

5. Masę wyłożyć do papilotek i wstawić do piekarnika. Piec przez około 22 minuty, do czasu aż muffiny urosną, na wierzchu utworzy się skorupka a wetknięty patyczek będzie suchy. 

comments powered by Disqus

Powrót ↑