Zupa cebulowa z żołtym serem


Ocena


Autor: bizzi2

Zupa cebulowa z żółtym serem, dużą ilością czosnku, pomidorami i z białym winem. Najpierw się ją gotuje, a później zapieka.

allrecipes.pl/przepis/7202/zupa-cebulowa-z----tym-serem.aspx?o_is=LV




Składniki

  • cebula - 10 sztuk
  • czosnek - 6 ząbków
  • pomidory - 2 sztuki
  • wino - 0,5 litra
  • woda - 0,5 litra
  • żołty ser - 150 g
  • koncentrat pomidorowy - 1 łyżeczka
  • olej - 1 łyżka
  • sos sojowy - 1 łyżka
  • pieprz - dla smaku
  • majeranek - dla smaku

Przygotowanie

1.  Pokroić cebulę w grube pióra, podsmażyć na łyżce oleju. Po kilku minutach dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Pomidory obrać ze skórki i pokroić w kostkę, a następnie wrzucić do cebuli.

2.  Całość zalać wodą i winem. Dodać łyżeczkę koncentratu pomidorowego oraz sos sojowy i dusić do chwili, kiedy cebula zmięknie. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem.

3. Wszystko przełożyć do kokilek, ułożyć na wierzchu plastry sera i zapiekać w piekarniku, aż ser się rozpuści i lekko zrumieni. Udekorować melisą. Podawać np. z ciemnym pieczywem lub grzankami czosnkowymi.

 

comments powered by Disqus

Powrót ↑