Alergia na trawy i żyto - Co nas uczula?

Dodaj do ulubionych

Alergia na trawy i żyto - Co nas uczula? Pyłki traw są najczęstszą przyczyną pyłkowicy. Trawy są roślinami wiatropylnymi, kwitną latem. Często spotykana jest alergia na wiele odmian traw, która wynika z reaktywności krzyżowej między alergenami pyłków pokrewnych gatunków.

Alergia na żyto

Żyto(secale cerale). Pyłki żyta są bardzo często przyczyną pyłkowicy; sprzyja temu agresywność jego alergenów, szerokie rozpowszechnienie tego gatunku zboża w otoczeniu człowieka i wysokie stężenie pyłków w powietrzu w okresie kwitnienia. Kłos żyta powoduje rocznie ok. 5 mln pyłków, które unoszone przez są przez wiatr wiele kilometrów od miejsca powstania. Szczytowe stężenie pyłków zbóż występuje w maju i czerwcu, ale ich ilość waha się w zależności od pogody i pory dnia, osiągając najwyższe wartości w ni wietrzne, suche i gorące. Największe natężenie na pyłki zboża występuje na wsi, rano i wczesnym popołudniem, w miastach natomiast w południe i wieczorem. U osob z alergią na pyłki żyta mogą wystąpić reakcje krzyżowe z pyłkami innych traw.

Alergia na inne trawy

Źródłem alergenów w Europie Środkowej są następujące gatunki traw:

  • tymotka łąkowa

  • wiechilina łąkowa

  • życica trwała

  • kupówka pospolita

  • kostrzewa łąkowa

Pyłki wymienionych traw wykazują duży potencjał alergenowy i silną reaktywność krzyżową między sobą. Właściwości uczulające mają, oprócz żyta, także inne gatunki zbóż:

  • jęczmień

  • owies

  • kukurydza

  • rzadziej pszenica

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑