Alergia pokarmowa u niemowląt - Czy możemy zapobiec rozwinięciu alergii i astmy u dzieci?

Dodaj do ulubionych

Czy możemy zapobiec rozwinięciu alergii pokarmowej  i astmy u dzieci? Okazuje się że tak. Mamy nowe odkrycia w obszarze zmian składu bakterii jelitowych niemowląt, które mogą zapobiec przyszłemu rozwinięciu się alergii pokarmowych czy astmy. Badanie wykazało, że 3-miesięczne niemowlęta o mniejszej liczbie gatunków we florze bakteryjnej jelit mają większą skłonność do uczuleń na mleko, jajka i orzechy po osiągnięciu 1 roku życia.

Alergia pokarmowa u dzieci - Nowe odkrycia

Najnowsze badanie naukowców kanadyjskich z Uniwersytetu w Albercie i Uniwersytetu w Manitobie rzuca nowe świtało na zmiany w składzie bakteryjnym niemowląt, na podstawie którego można przewidzieć przyszłe wystąpienie alergii pokarmowych i astmy.

Wyniki badań opublikowanych w lutowym wydaniu magazynu Clinical & Experimental Allergy [Alergia kliniczna i eksperymentalna] wskazują, że u 3-miesięczych niemowląt o mniejszej liczbie różnych bakterii we florze jelitowej prawdopodobieństwo uczulenia na takie pokarmy, jak mleko, jajka i orzechy, po skończeniu pierwszego roku życia było większe. Niemowlęta z alergią pokarmową miały także zmienione poziomy dwóch gatunków baterii: Enterobacteriaceae i Bacteroidaceae w porównaniu do nieuczulonych dzieci.

Dobre bakterie kontra alergia pokarmowa u dzieci

 „Za pomocą technik klasyfikacji bakterii DNA w laboratoriach Scott i Guttman na Uniwersytecie w Toronto uzyskaliśmy dane nt. różnych typów „dobrych” bakterii obecnych w stolcu niemowląt pobranym, gdy miały 3 miesiące i rok” podaje Anita Kozyrskyj, profesor w Katedrze Pediatrii Uniwersytetu w Albercie i jeden z głównych autorów badania. „Udało nam się zbadać, które bakterie obecne w kale 3-miesięcznych niemowląt wiązały się z wystąpieniem alergii pokarmowej po ukończeniu 1 roku, co mierzono testami skórnymi”.

 „Badania w tym obszarze będą kontynuowane” informuje Meghan Azad, profesor w Katedrze Pediatrii i Zdrowia Dzieci Uniwersytetu w Manitobie i główna autorka badań. „Ostatecznie mamy nadzieję, że uda nam się wypracować nowe sposoby zapobiegania i leczenia alergii, możliwie poprzez modyfikację mikroflory jelitowej”.

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑