Astma - Objawy i przyczyny. Masz astmę? Czego powinieneś unikać i jak powinna wyglądać twoja dieta.

Dodaj do ulubionych

Astma to przewlekła choroba zapalna charakteryzująca się napadowymi skurczami dróg oddechowych i nadreaktywnością oskrzeli spowodowaną różnorakimi czynnikami drażniącymi (np.pyłki, zimne powietrze, stres, dym papierosowy), co powoduje wystąpienie typowych objawów: kaszlu, duszności, świszczącego oddechu.

W ciągu ostatnich 15  lat liczba chorujących na astmę i inne choroby o podłożu alergicznym gwałtownie wzrosła. Obecnie astma jest najbardziej powszechną chorobą przewlekłą wieku dziecięcego. Prawie połowa wszystkich przypadków astmy rozwija się przed ukończeniem 10 r.ż. U wielu dzieci chorujących na astmę występują inne choroby o podłożu alergicznym (np. atopowe zapalenie skóry).

Astma - dieta i styl życia: należy unikać alergenów pokarmowych (np. orzechy, białko mleka), produktów zawierających siarczany (m.in. przetworzone ziemniaki, suszone owoce, a także piwo i wino, które często również zawierają siarczany jako środki konserwujące) oraz innych mogących wywołać nietolerancję.Ograniczyć do minimum konsumpcję alkoholu i soli (-> alkohol i dieta wysokosodowa mogą przyczynić się do zwiększenia wrażliwości dróg oddechowych na histaminę). Rzucić palenie! Spożywać 1-2 łyżki tłoczonego na zimno oleju lnianego dziennie.

Mikroskładniki odżywcze: badania wykazują, że u pacjentów z astmą występuje niedobór pewnych mikroskładników (m.in. selenu, potasu, kwasów omega-3). Należy zapewnić odpowiednią podaż selenu, kwasów omega-3, magnezu, witaminy C, D i B6

 

Autor: Adam Nelson

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑