Atopowe zapalenie skóry u dzieci i niemowląt - Profilaktyka

Dodaj do ulubionych

Atopowe zapalenie skóry u dzieci i niemowląt inaczj AZS. Atopowe zapalenie skóry(AZS) zwane jest również świerzbiączką bądź egzemą atopową (wypryskiem atopowym). Atopowe zapalenie skóry u niemowląt pojawia się w 3.mies.ż i jest najczęstszą postacią schorzenia. Atopowe zapalenie skóryu dzieci dotyczy ok.5% wszystkich niemowlat i występuje jako pierwsza choroba atopowa w życiu. Szacuje się, że obecnie 20% dzieci dotkniętych jest tą chorobą.

Wydaje się, że istnieje związek między polepszeniem higieny życia, zwłaszcza tej żywieniowej, a zwiększeniem zachorowań na niektóre choroby autoimmunologiczne i alergiczne (teoria higieny). W przypadku atopowego zapalenia skóry u niemowląt 50-70% sytuacji ma podłoże alergiczne, tzn. przynajmniej jeden z rodziców cierpi na alergię.

Atopowe zapalenie skóry u dzieci i niemowląt - Czy grozi nam epidemia?

Atopowe zapalnie skóry coraz częściej pojawia się w krajach uprzemysłowionych. W ciągu ostatnich 40 lat liczba zachorowań prawdopodobnie nawet potroiła się, jednak brakuje jeszcze na ten temat statystyk. Mechanizmy patofizjologiczne nie są do końca wyjaśnione. 

Ze strony rodziców wciąż powraca pytanie na temat właściwego doboru żywności i jeśli nawet nie są przekazywane żadne zakazy, to w 75% przypadków rodzice samodzielnie nakładają na dzieci ograniczenia żywieniowe (weług angielskich badań). Co robią? Przede wszystkim wykluczają nabiał i jajka, mimo że niekoniecznie są one odpowiedzialne za wystąpienie dolegliwości.

Nadmierne wykluczanie poszczególnych grup produktów z diety może spowodować szkodliwe zachwianie równowagi żywieniowej. Niezbędne jest więc wzięcie pod uwagę niepokoju rodziców i udzielenie szczegółowych porad na temat wyboru żywności dla ich dzieci. Przydatne jest również przekazanie porad żywieniowych kobietom w ciąży w przypadku atopii.

Atopowe zapalenie skóry u dzieci a  dieta kobiet w ciąży

W przypadku gdy kobieta w ciąży lub jej mąż są alergikami, istnieje ryzyko, że u dziecka wystąpią zmiany skórne, zwane atopowym zapaleniem skóry lub egzemą atopową. Aby zapobiec tej dolegliwości, mimo że nie ma całkowitej zgodności w tej kwestii, zaleca się unikanie spożywania:

- produktów na bazie orzechów ziemnych;

- owoców oleistych.

W przypadku skłonności do alergii odradza się także spożywanie jajek, ryb i mleka. Jeśli skłonności takie nie występują, spożywanie ryb bogatych w kwasy tłuszczowe omega 3 może zapobiec rozwinięciu się atopowego zapalenia skóry.

Jak zmniejszyć ryzyko wystąpienia atopowego zapalenia skóry u dzieci

Przedłużyć okres karmienia piersią do 6 miesiąca życia.

U noworodków z podwyższonym ryzykiem atopii (rodzice z alergią) karmienie piersią nie powinno zakończyć się zbyt wcześnie i, jeśli jest to możliwe, powinoo być wydłużone do 6 miesiąca, w celu opóźnienia kontaktu z potencjalnie uczulającymi produktami. W przypadku pojawienia się atopowego zapalenia skóry należy zastosować hydrolizaty kazeiny (Galliagene, Progress, Nutramigen) lub hydrolizaty kolagenu (Neocate, Pregomine). Te preparaty są również zalecane w przypadku alergii na krowie mleko. Jeśli karmienie piersią nie jest możliwe, w sytuacji podwyższonego ryzyka atopii (co należy odróżnić od obecności atopowego zapalenia skóry) zaleca się zastosowanie hipoalergicznego mleka modyfikowanego (częściowe hydrolizaty białka; Bledina HA, Gallia HA, Guigoz HA, Nidal HA, Novalac HA...). [W Polsce dostępne są np. Nan HA, Humana HA, Bebika HA, Bebilon HA - przyp. tłum.].

Opóźnić wprowadzanie nowych pokarmów 

Oprócz mleka nie zaleca się wprowadzania innych produktów przed osiągnięciem przez dziecko wieku 6 miesięcy. Po tym czasie należy rozpocząć stopniowe i indywidualne wprowadzania nowych pokarmów.

Produkty uznawamne za alergizujące, tak jak opisano w zaleceniu, powinny zostać wprowadzone jeszcze później. Wskazane jest upewnienie się co do właściwego zrozumienia tych wskazówek przez rodziców.

Unikać bezpodstawnych manipulacji dietetycznych

We wstepie podkreślono konieczność zorganizowania konsultacji w sprawie dokładnych porad żywieniowych. Ryzyko stanowi irracjonalne podejście rodziców do żywienia dzieci oraz wykluczenie z diety różnych grup pokarmów, co może wywołać u dziecko dysproporcje żywieniowe szkodliwe dla harmonijnego rozwoju. Ze strny lekarza konieczne jest powstrzymanie się od zalecania w celach diagnostycznych nadmiernego wykluczania pokarmów. Jeśli pacjent lub rodzice dziecka dotkniętego atopowym zapaleniem skóry odnoszą wrażenie, że objawy atopowego zapalenia skóry pogłębiają się po spożyciu pewnych poakrmów, co może się zdarzyć, należy zaopatrzyć sie w wystarczającą ilość dowodów, uzyskanych przez badania alergoligiczne i dokładnie przeprowadzony wywiad lekarski. Nie należy jedynie sugerować się niezbyt precyzyjnymi odczuciami.

Dieta kobiety ciężarnej cierpiącej na alergię i/lub której partner jest alergikiem

Zapobieganie atopowemu zapaleniu skóry odbywa się również przez przekazywanie odpowiednich zaleceń kobietom ciężarnym. Jeżeli matka, ojciec lub obydwoje z rodziców mają skłonności do alergii, zaleca się, aby w trakcie ciąży i w okresie karmienia piersią:

- kobieta ciężarna nie spożywała ozreszków, ziemnych, jajek, mleka, ryb (jeśli istnieje skłonność do alergii na te produkty). Jednakże ograniczenie spożywania trzech ostatnich produktów jest dość dyskusyjne i odnosi się do amerykańskich zalezeń. W tym kresie nie zaleca się również spożywania różnych odmian orzechów;

- spożywała probiotyki. Badania wykazały zmniejszenie o połowę częstotliwości występowania atopowego zapalenia skóry u dzieci dzięki zastosowaniu probiotyków zawierających szczep Lactobacillus rhamanous [2]. Jednak nie wszystkie probiotyki mają jednakowy skład i dlatego niezbędne są dalsze badania, zanim takie rozwiązanie zostanie systematycznie zalecane. Należy natomiast namawiać pacjentów do spożywania jogurtów naturalnych co najmniej 3 razy dziennie dla utrzymania lepszej równowagi flory jelitowej.

Autor: Melina Lam

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑