Co to jest celiakia? Jak można rozpoznać celiakię? Odpowiedzi ekspertów na najczęściej zadawane pytania.

Dodaj do ulubionych

1, Czy celiakia ujawnia się zawsze w dzieciństwie?

Nie. Może celiakia ujawnić się w każdym wieku. Na przykład u młodzieży jej objawem może być opóźnione pokwitanie, u dorosłych - poronienia i kłopoty z donoszeniem ciąży, niepłodność męska. Na przykładzie choroby Duhringa ujawniono, że pierwsze objawy mogą wystąpić np. w 10 roku życia, ale też i w 80 roku życia.

2. Jeśli objawy są takie różnorodne, to jak można rozpoznać celiakię?

Aby rozpoznać celiakię, należy stwierdzić we krwi badanego obecność przeciwciał (tzw. markery) typowych dla celiakii oraz zanik części kosmkowej jelita cienkiego w bioptacie. W postaci klasycznej badania wykonuje się jednoczasowo. Natomiast u osób z podejrzeniem o celiakię skąpo objawową najpierw ocenia się we krwi przeciwciała (markery) i dopiero po ich stwierdzeniu wykonuje się biopsję jelita cienkiego.

3. Czy biopsja jelita cienkiego jest niebezpieczna?

Biopsji nie należy się bać. Wykonuje się ją za pomocą kapsułek lub w czasie gastroskopii. Badanie nie jest bolesne, dziecko jest odpowiednio przygotowywane. Można wykonać je w poradni, w obecności rodziców.

4. Co to jest dieta bezglutenowa?

W tej diecie zakazane jest spożywanie produktów zawierających pszenicę (też dziką jej odmianę orkisz), żyto, jęczmień, owies. Dopuszczalne są wyroby z surowców naturalnie bezglutenowych, do których zalicza się: ryż, kukurydzę, soję, proso, grykę, mąkę ziemniaczaną, soczewicę, szarłat (Amaranthus), skrobię pszenną, w której zawartość glutenu została ograniczona i nie przekracza 1 mg/100 g produktu.

Autor: Adam Nelson

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑