Jak zapobiec alergii na orzechy? Podawać je dzieciom!

Dodaj do ulubionych

Badania wskazują, że spożywanie orzechów we wczesnym dzieciństwie zmniejsza ryzyko wystąpienia alergii na orzechy w wieku późniejszym. 

Jak zapobiec alergii na orzechy?

Wprowadzenie produktów z dodatkiem orzechów do diety dzieci ze zdiagnozowanym wysokim ryzykiem wykształcenia alergii na ten składnik pokarmowy okazało się całkowicie bezpieczne oraz przyczyniło się w 81 procent przypadków do osłabienia lub nawet całkowitego zwalczenia przez organizm uczulenia (alergii) w późniejszym wieku.

Nadmienione obserwacje są rezultatem przeprowadzonego przez Narodowy Instytut Alergii i Chorób Zakaźnych (NIAID) badania klinicznego w ramach stworzonej przez NIAID Sieci Tolerancji Odpornościowych (ITN).  

Wyniki opublikowano w najnowszym wydaniu magazynu New England Journal of Medicine oraz zaprezentowano podczas Dorocznego Zgromadzenia Amerykańskiej Akademii Alergii, Astmy oraz Immunologii.  

Badania nadzorowane przez doktora medycyny z King's College w Londynie, Gideona Lacka, pozwoliły zainicjować projekt Wczesnego Pozyskiwania Informacji nt. Alergii na Orzechy (LEAP). Bazowano na obserwacjach dowodzących, że izraelskie dzieci zamieszkujące Wielką Brytanię wykazują niższą częstotliwość występowania alergii niż żydowskie dzieci o podobnym obciążeniu genetycznym. W przeciwieństwie do Brytyjczyków, izraelskie maluchy zaczynają spożywać produkty zawierające orzechy w bardzo wczesnym stadium życia. Przeprowadzony eksperyment miał na celu sprawdzenie prawdziwości sformułowanej hipotezy mówiącej, iż niski stopień problemów alergicznych u dzieci z Izraela jest skutkiem częstego spożywania przez nie orzechów pod różnorodnymi postaciami.  

 "Alergie pokarmowe stanowią coraz większy problemem - nie tylko na terenie Wielkiej Brytanii ale i na całym świecie.” powiedział dyrektor NIAID, lekarz medycyny Anthony S. Fauci. "Badanie wykazujące tak dużą szansę ograniczenia ryzyka wykształcenia się alergii na orzechy jest odkryciem bez precedensu. Wyniki eksperymentu mogą całkowicie zmienić charakter stosowanych obecnie metod zapobiegania alergiom.” 

W ramach projektu LEAP porównano ze sobą dwie strategie mające na celu zmniejszenie ryzyka wystąpienia alergii na orzechy – spożywanie oraz unikanie produktów zawierających rzeczony składnik przez dzieci, które wykazywały wysokie ryzyko wykształcenia się rzeczonego uczulenia, głównie z powodu zidentyfikowanej alergii na jajka i/lub występowania wysypki będącej chorobą zapalną skóry. 

"Z grupy badanej wyłączono dzieci wykazujące już we wczesnym stadium rozwoju oznaki silnej alergii na orzechy. Bezpieczeństwo oraz wpływ spożywania produktów zawierających nadmieniony składnik w tej grupie pozostaje więc dla nas zagadką” powiedział doktor Dr. Lack. "Rodzice niemowląt cierpiących na wysypkę oraz alergię powinny skonsultować się z alergologiem, pediatrą, lub lekarzem rodzinnym przed rozpoczęciem suplementacji bazującej na produktach zawierających orzechy.”  

Ponad 600 dzieci w wieku od 4 do 11 miesięcy z grupy wysokiego ryzyka przypisano do dwóch grup badawczych. Przedstawicielom pierwszej z nich nie podawano jakichkolwiek produktów zawierających orzechy, natomiast maluchom z drugiej grupy aplikowano co najmniej 6 gram orzechów tygodniowo pod różnymi postaciami. Schemat żywieniowy utrzymywano do 5 roku życia. Przez cały okres trwania badania uczestnicy byli regularnie badani przez profesjonalnych lekarzy, a dodatkowo ich rodzice poproszeni zostali o telefoniczne wypełnienie ankiety.   

Naukowcy ocenili występowanie alergii na orzechy u badanych w wieku 5 lat poprzez podanie im doustnie produktu je zawierającego. Odkryli oni o 81 procent rzadsze występowanie uczulenia u dzieci, które wcześnie rozpoczęły spożywanie orzechów w porównaniu z maluchami, które ich unikały. 

 "Jeszcze przed przełomowym rokiem 2008 zalecenia kliniczne rekomendowały unikanie potencjalnie alergennych produktów żywnościowych w przypadku dzieci z grupy ryzyka” powiedział lekarz medycyny Daniel Rotrosen, dyrektor działu Alergii, Immunologii oraz Transplantologii NIAID „Najnowsze badania pokazują jednak, że działanie takie nie przynosi korzyści. Eksperyment przeprowadzony w ramach projektu LEAP udowodnił, iż wczesne wprowadzenie do diety orzechów jest korzystne dla zdrowia i dalszego rozwoju dzieci.” 

W kolejnym z eksperymentów badacze poproszą badanych w projekcie LEAM o unikanie spożywania orzechów przez okres dwunastu miesięcy. Otrzymane wyniki pozwolą na określenie czy do utrzymania odpowiedniej tolerancji organizmu na alergen konieczne jest jego stałe zażywanie.  

Autor: Adam Nelson

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑