Przełomowe odkrycia naukowe w leczeniu alergii na mleko!

Dodaj do ulubionych

Alergia na mleko stanowi jedeną z poważnych dolegliwości zdrowotnych u dzieci. W przeciągu ostatniej dekady ilość osób ciepiących na alergie na żywność w krajach wysoko rozwiniętych wzrosła o 20 procent. Nietolerancję krowiego mleka uznaje się za najpopularniejszą z nich – diagnozuje się ją bowiem aż u trzech procent dzieci na świecie. Bardzo często jedynym sposobem leczenia jest wyeliminowanie z diety czynnika alergizującego. Czy istnieje inny skuteczny sposób pozwalający wyleczyć alergię na mleko? Zapoznaj się z najnowszymi wynikami badań

Nowa formuła probiotyczna w leczeniu alergii

Bakterie jelitowe zidentyfikowane u niemowląt, u których przywrócono tolerancję na krowie mleko po leczeniu formułą probiotyczną miały inną charakterystykę niż drobnoustroje alergików. Informacje takie podano w artykule opublikowanym 22 września 2015 roku w Magazynie ISME. Odkrycia dokonali naukowcy z Uniwersytetu w Chicago, Laboratorium Narodowego Argonne oraz Uniwersytetu w Nepalu. 

Wtórna nietolerancja mleka 

U dzieci z wtórną tolerancją mleka odkryto znacznie większe ilości szczepów bakterii produkujących kwasy tłuszczowe krótkołańcuchowe takie jak maślan. Pozwalają one maluchom utrzymać właściwą przemianę materii w jelitach. Identyfikacja bakterii ograniczających nietolerancję produktów takich jak chociażby krowie mleko stanowi przełom w medycynie, jako że otwiera drogę do opracowywania leków wspomagających walkę z różnorodnymi alergiami pokarmowymi. 

Przyczyny alergii pokarmowych

Zgromadzone dane dowodzą, iż nowoczesny styl życia, a co za tym idzie: stosowanie antybiotyków, dieta bogata w tłuszcze i uboga w błonnik, mniejsza ekspozycja na choroby zakaźne oraz porody poprzez cesarskie cięcie zaburzyły obopólnie korzystną współpracę pomiędzy ludźmi a bakteriami żyjącymi w ich układzie pokarmowym. Brak rzeczonej koegzystencji prowadzi w efekcie do alergii pokarmowych.  

Pozytywne wyniki badań w leczeniu alergii na mleko krowie

Eksperyment przeprowadzony przez Roberto Berni Canani oraz jego zespół z Uniwersytetu w Nepalu wykazał, iż noworodki cierpiące na alergię na krowie mleko, którym to podano kazeinę ze szczepem bakterii probiotycznych Lactobacillus rhamnosus GG (LGG), zwalczyły alergię szybciej niż dzieci leczone bez wykorzystania probiotyków. 

"Badania prowadzone w zeszłym roku na myszach laboratoryjnych wykazały istnienie bakterii jelitowych odgrywających istotną rolę w ograniczaniu ilości alergenów żywnościowych docierających do układu krwionośnego." powiedział doktor Cathryn Nagler, profesor alergii żywnościowych na Uniwersytecie w Chicago oraz główny autor badania. "Oznacza to, że bakterie regulują sposób, w jaki reagujemy na spożyte jedzenie."

Aby możliwe było jednoznaczne określenie wsparcie bakterii jelitowych probiotykami wpłynie na przyswajanie krowiego mleka, Nagler wraz z zespołem naukowców przeprowadził analizę sekwencyjną celem identyfikacji bakterii w próbkach stolca pobranych od: zdrowych noworodków, dzieci z alergią na mleko, którym podawano kazeinę wzbogaconą bakteriami LGG oraz maluchów, które leczono bez wykorzystania probiotyku.  

Formuła probiotyczna pozwoliła na znaczne ograniczenie alergii na mleko poprzez zmianę charakterystyki szczepu bakterii jelitowych. 

Mikrobiom noworodków z alergią na krowie mleko miał strukturę inną niż ten zidentyfikowany u zdrowej grupy kontrolnej. Niemowlęta leczone przy pomocy formuły probiotycznej LGG, u których udało się przywrócić tolerancję na krowie mleko legitymowały się również większą ilością bakterii produkujących maślan, niż w przypadku dzieci którym podawano samą kazeinę. Pozwoliło to naukowcom sformułować hipotezę, jakoby tolerancja na produkty spożywcze była powiązana z wykształceniem się określonych szczepów bakteryjnych (Blautia oraz Coprococcus) wytwarzających maślan. 

"Identyfikacja szczepów bakterii, których użyć można do leczenia alergii żywnościowych to moim zdaniem niezwykłe osiągnięcie" wyznał doktor Jack Gilbert, profesor nadzwyczajny Wydziału Ekologii oraz Ewolucji Uniwersytetu w Chicago, przewodniczący grupy eksperckiej ds. ekologii mikrobiologicznej na Uniwersytecie Narodowym Argonne oraz współautor badania. "Naszym kolejnym celem jest przeniesienie obserwacji teoretycznych na grunt praktyczny. Będzie to zapewne możliwe dzięki Sieci Klinicznej FARE działającej na Uniwersytecie Chicago."

W lipcu roku 2015, Uniwersytet Chicago dołączył do 22 centrów naukowych biorących udział w projekcie Badania i Identyfikacji Alergii Żywnościowych (FARE), którego celem jest przyspieszenie prac nad metodami leczenia pacjentów cierpiących na groźne alergie. Centrum zarządzane przez dyrektor medyczną, Christiny Ciaccio, lekarza medycyny oraz adiunkta pediatrii na Uniwersytecie Chicago, przeprowadza testy kliniczne innowacyjnych metod terapeutycznych oraz współpracuje z innymi ośrodkami celem wypracowania jak najskuteczniejszych technik leczenia pacjentów z alergiami spożywczymi.

Badanie noszące tytuł: "Formuła wspierana bakteriami Lactobacillus rhamnosus GG umożliwiająca zwiększenie populacji bakterii produkujących maślan u niemowląt cierpiących na alergie pokarmowe" współfinansowane jest ze środków Narodowego Instytutu Alergii oraz Chorób Zakaźnych, Sieci Badania i Identyfikacji Alergii Żywnościowych, Konsorcjum Biomedyczne Chicago, oraz Włoskie Ministerstwo Zdrowia.

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑