Wczesne wprowadzenie do diety produktów alergennych ogranicza ryzyko alergii

Dodaj do ulubionych

Wczesne wprowadzenie do diety produktów alergennych ogranicza ryzyko uczuleń

Dzieci, którym przed ukończeniem pierwszego roku życia podawano produkty zawierające krowie mleko, jajka oraz orzechy były w późniejszych latach mniej podatne na uczulenia pokarmowe. Rezultaty badania, które pozwoliło na dokonanie rzeczonego odkrycia zaprezentowano na Międzynarodowej Konferencji ATS 2016. Nadzwyczaj korzystne okazało się wprowadzenie do diety jajek, jako że zmniejszały one ryzyko uczulenia na wszystkie trzy testowane produkty spożywcze.  

Kanadyjskie Długoterminowe Badanie Rozwoju Niemowląt (CHILD) nadzorowane przez Malcolma Searsa, profesora Wydziału Medycyny na Uniwersytecie McMaster, jest "pierwszym eksperymentem kohortowym, w ramach którego określono wpływ podawania dzieciom produktów mlecznych, jajek oraz orzechów przed ukończeniem pierwszego roku życia na ich organizm i ustalono, że dzieci takie były w mniejszym stopniu podatne na uczulenia na rzeczone produkty żywnościowe w latach późniejszych". Badanie opisał w powyższy sposób główny badacz, Maxwell Tran, pracownik naukowy Uniwersytetu McMaster w Hamilton w stanie Ontario (Kanada). Wcześniej przeprowadzane eksperymenty zorientowane były przede wszystkim na badanie wpływu jednego typu pożywienia na ludzki organizm, analizę późniejszych stadiów rozwoju dziecka lub też testowanie efektów podawania żywności alergennej przedstawicielom grup wysokiego ryzyka. 

W ramach badania przeanalizowano zgromadzone dane dotyczące 1421 dzieci. Znaczna część ich rodziców wprowadziła do diety swojego potomstwa produkty mleczne przed ukończeniem przez nie pierwszego roku życia. W wieku od 0 do 6 miesięcy zrobiło to 48 % rodziców, w wieku 7-12 miesięcy – 48 %, natomiast po 12 miesiącu życia – 4 %. O wiele później zaczynano dzieciom podawać jajka. Decyzję o ich zastosowaniu w diecie podjęło: w przypadku dzieci w wieku 0-6 miesięcy - 6 %, w wieku 7-12 miesięcy - 76 % i w wieku ponad 12 miesięcy - 19 % rodziców.

"Okazuje się, że wcześniejsze wprowadzenie do diety dzieci posiłków alergennych (jajek, produktów bazujących na krowim mleku oraz orzechów) jest wysoce korzystne, jako że pozwala zapobiegać uczuleniom pokarmowym w kolejnych latach życia maluchów" powiedział Tran. "Pamiętać należy jednocześnie, że uczulenie to nie to samo co alergia. Może się ono się jednak przyczynić do wykształcenia nadwrażliwości organizmu na określone składniki pokarmowe."

Rezultaty badania CHILD wykazują, że nie należy opóźniać wprowadzania do diety posiłków alergennych. "W wielu poradnikach zdrowotnych dla młodych rodziców zaleca karmienie nimi dzieci przed 6. miesiącem życia" powiedział Tran. 

W opisywanym eksperymencie analizie poddano wyłącznie dzieci jednoroczne. Narzędzia badawcze CHILD są jednakże na tyle elastyczne, że za ich pomocą śledzić można wpływ stosowanej diety na rozwój alergii u dzieci do lat pięciu.  

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑