Wpływ pestycydów i dodatków do żywności na reakcje alergiczne.

Dodaj do ulubionych

Reakcje alergiczne (alergia) na pewne pokarmy mogą odnosić się nie tylko do danego pokarmu, ale również do pozostałości pestycydów lub pewnych dodatków do żywności, na których czele znajdują się siarczany, oznaczone symbolami od E220 do E227. Pięć barwników odpowiedzialnych za wywoływanie reakcji alergicznych to:

- E102 tatrazyna

- E110 żółcień pomarańczowa

- E124 czerwień koszelinowa

- E127 ertytrozyna

- E131 błękit patentowy

Alergia czy nietolerancja pokarmowa

Dodatki do żywności częściej są odpowiedzialne za nietolerancje pokoarmowe niż alergie (rzadko spotykane). Liczne produkty żywnościowe mogą być podatne manipulacji genetycznej (GMO), a ich nowe, swoiste właściwości mogą skutkować alergią, np. pokarmy z większą zawartością aminokwasów, które zwiększają odporność roślin na niektóre owady. Jednakże możliwe jest  technologiczne stworzenie mniej alergizujących roślin, dzięki wykorzystaniu genów antysensowych, zmniejszających ekspansję głównego alergenu (stworzenie transgenicznych, mniej uczulających odmian orzeszków ziemnych). Obecność GMO jest deklarowana na opakowaniu (jeśli jest wyższa niż 0,9%), jednak zadna wzmianka nie informuje o tym, czy zwierzęta były karmione paszą modyfikowaną genetycznie (soja, kukurydza)

 Alergia - Warto Wiedzieć

Czy wiesz, że najczęściej spotykane alergie u osób dorosłych są wywoływane przez alergeny roślinne (84% przypadków).

Szacuje się, że 90% alergii pokarmowych (z wyjątkiem zespołu alergii ustnej) jest wywoływane przez 9 grup pokarmowych:

1. Mleko

2.  Jaja

3. Orzeszki ziemne

4. Owoce oleiste

5. Przenica

6. Ryby

7. Warzywa

8. Skorupiaki

9. Soja

Przeczytaj Koniecznie:

Dodatki do żywności - Konserwanty w produktach żywnościowych

Dodatki do żywności i chemiczne dodatki do żywności.

Autor: Adam Nelson

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑