HLD - Cała prawda o cholesterolu ! Poznaj wyniki najnowszych badań!

Dodaj do ulubionych

HDL - Obecnie dużo uwagi poświęca sie cholesterolowi HDL. Jest tylko jeden rodzaj cholesterolu, ale może on być otoczony jedną z 5 odmian lipoprotein. Cholesterol uważa się za "dobry" lub "zły", w zależności od otaczających go lipoprotein. Lipoproteiny o dużej gęstości (high-density pipoprotein - HDL) uważane są za "dobre", gdyż odtransportowują cholesterol z tętnic i innych tkanek do wątroby. Większość cholesterolu występuje w postaci lipoprotein o niskiej gęstości (low-density lipoprotein - LDL). Ten rodzaj uważany jest za "zły", gdyż przyczynia się do powstawania płytek w tętnicach.

Na poziom cholesterolu HDL wpływa wiele czynników biologicznych, środowiskowych i behawioralnych. Jeżeli regularnie zażywasz ruchu, Twój poziom HDL będzie prawdopodobnie wyższy, podobnie jak w przypadku picia niewielkich ilości alkoholu. Z kolei tusza i palenie papierosów obniżają poziom HDL.

Wyniki badań międzykulturowych wskazują, że niski poziom HDL w połączeniu z dietą wysokotłuszczową może być czynnikiem ryzyka. Cholesterol to jeden ze wspomnianych wcześniej kontrowersyjnych tematów. Pojawiają się pytania dotyczące odpowiedniego poziomu cholesterolu w surowicy krwi oraz najlepszych metod obniżania go. Dziesięcioletnie badania wykazały, że u pacjentów z rakiem okrężnicy poziom cholesterolu był znacząco niższy niż w grupie kontrolnej. Autorzy sugerują jednak, że czynniki genetyczne mogły przyczyniać się zarówno do niskiego poziomu cholesterolu, jak i do raka okrężnicy. Panel ekspertów z National Cholesterol Education Program nie ustalił żadnych specyficznych celów leczniczych odnoszących się do poziomu cholesterolu HDL i LDL. Zalecono jednak podejmowanie działań obniżających poziom ryzyka, takich jak ćwiczenia fizyczne, rzucenie palenia i zmniejszanie wagi ciała, zbilansowana dieta.

Autor: Adam Nelson

Redakcja poleca

Luki w pamięci: normalne zjawisko czy powód do obaw?

comments powered by Disqus

Powrót ↑