Japońska bakteria która leczy?

Dodaj do ulubionych

Skuteczność leczenia mieszankami ziołowymi uzależniona jest od obecności odpowiednich szczepów bakteryjnych  

Juzen-taiho-to, znana również pod nazwą shi quan da bu tang, to jedna z najpopularniejszych mieszanek ziołowych w Chinach i Japonii. Stosowana jest także przez zachodnich terapeutów specjalizujących się w leczeniu tradycyjną medycyną azjatycką. Najnowsze badanie wskazuje, że zwiększenie odporności organizmu na skutek spożycia mieszanki może być, choćby po części, spowodowane obecnością bakterii, które odkryto w korzeniach ziół stanowiących jej składniki.  

 

"Wiele badań prowadzonych na terenie Azji zorientowanych jest na analizę skuteczności juzen-taiho-to. Mieszanka ta cieszy się również sporym zainteresowaniem zachodniego świata medycznego." powiedziała Kriti Kalpana, doktorantka na Uniwersytecie im. Huntera w Nowym Jorku, odpowiedzialna za przeprowadzenie badania. "Od wielu lat uznawano ją za formułę poprawiającą odporność organizmu, jednakże dopiero po dokładnym przyjrzeniu się jej składnikom jesteśmy w stanie zrozumieć sekret jej skuteczności."

 

Kalpana zaprezentowała rezultaty eksperymentu na dorocznym Spotkaniu Amerykańskiego Stowarzyszenia Biochemii oraz Biologii Molekularnej podczas Dni Biologii Eksperymentalnej 2016. 

 

Juzen-taiho-to to znana od wieków mieszanka ziół, której nazwę przełożyć można na język polski jako "kompleksowy wywar wzmacniający." Na liście składników znajdziemy: cynamon, żeń-szeń, lukrecję, czy też korzenie ziół. Wywar przyjmuje formę bulionu o kolorze herbaty.  

 

Celem prześledzenia korzystnych właściwości mieszanki, Kalpana i jej współpracownicy postanowili przeanalizować efektywność jej najsilniejszego składnika - dzięgla chińskiego. Próby dowiedzenia skuteczności rzeczonej rośliny nie przyniosły jednakże spodziewanych skutków. Zespół ekspertów postanowił więc posłużyć się technikami metogenomicznymi, które to umożliwiły rozpoczęcie poszukiwań składników aktywnych w roślinach, jak też identyfikację mikrobów na nich żyjących.  

 

Eksperymenty pozwoliły odkryć kolonię bakterii Rahnella aquatilis zamieszkującą korzenie dzięgla chińskiego. Okazało się, że są one odpowiedzialne za wytwarzanie dużych molekuł określanych mianem lipopolisacharydów. To właśnie one (a w szczególności jeden z ich komponentów, Lipid A) sprawiają, że zauważalnej poprawie ulega odporność organizmu.

Wyizolowanie lipopolisacharydów oraz Lipidu A do dalszych testów pozwoliło dowieść eksperymentalnie, że to właśnie one stymulują efektywniejszą pracę układu odpornościowego.  

 

"Nasze badanie pokazuje istotę obecności w mieszance tak zwanych “dobrych bakterii” oraz ich wpływu na nasze zdrowie" powiedziała Kalpana. "Odkryte szczepy bakteryjne są nie tylko nietoksyczne, ale także ułatwiają nam zwalczanie poważnych chorób."

 

Okazuje się jednakże, że nie wszystkie mieszanki juzen-taiho-to charakteryzują się identycznymi właściwościami. Testując kilka różnych produktów tego typu dostępnych na rynku, naukowcy odkryli znaczne zróżnicowanie ilości bakterii Rahnella w nich zawartych. W przeciwieństwie do medykamentów oferowanych na rynkach zachodnich, ziołowe mieszanki rzadko poddawane są standaryzacji. Sprawia to, że ilość bakterii na korzeniach roślin zależna jest od gleby w jakiej one wzrastają, kraju pochodzenia oraz metod wykorzystywanych do zbiorów i przetwarzania roślin.  

 

"Bezpieczeństwo stosowania oraz efektywność mieszanek ziołowych w dalszym ciągu budzi wiele wątpliwości. Przeprowadzony przez nas test pokazuje, że wybór odpowiedniej mieszanki warunkuje jej potencjał." podsumowała Kalpana.

 

Zespół naukowców planuje następnie sprawdzić czy możliwa jest ekstrakcja składników aktywnych lub produkcja mieszanek ziołowych w sposób, który umożliwiałby utrzymanie na podobnym poziomie ich właściwości.  

 

 

 

Autor: Stylnazdrowie.pl

Redakcja poleca
comments powered by Disqus

Powrót ↑